Výsev pšenice v U.S. nabírá zpoždění

Posílení ceny z hodnoty dvouletého minima zaznamenal v rámci včerejší obchodní seance na burze Chicago Board of Trade nejaktivnější prosincový futures kontrakt na pšenici. Důvodem byly spekulace, podle nichž kvůli zpoždění sklizně kukuřice a sóji nebudou mít američtí farmáři dostatek času na vysetí předpokládaného množství ozimé pšenice. Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) bylo v U.S. k 27.září sklizeno 6 % celkového objemu kukuřice a asi 5 % sóji. Pětiletý průměr z celkového objemu jednotlivě sklizených zrnin přitom ke zmíněnému datu činí 18 %. Nebezpečí plyne ze skutečnosti, že pokud nebudou moci farmáři začít včas s výsevem ozimé pšenice, zůstanou některé oblasti Spojených států neoseté.

Futures na pšenici s prosincovým termínem dodání posílil v rámci včerejší obchodní seance na burze CBOT o 1,5 centu (0,3 %) na uzavírací cenu 442,75 centů za bušl.

Stejným směrem pokračuje vývoj ceny zmíněného futures kontraktu na pšenici také v rámci dnešní obchodní seance, konkrétně pak o 9,5 centů na 452,25 centů za bušl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info