Valaši chtějí frgál chránit v Bruselu

Valašský frgál by se už za devět měsíců mohl pod tímto názvem péci jen v oblasti svého původu, a to navíc podle přesně určené receptury. Žádost o umožnění jeho výroby pouze na území Valašska odejde za necelé tři měsíce do Bruselu před Evropskou komisi.

„O omezení výroby valašských frgálů jsme zažádali z důvodu ochrany tradic, odbourání plagiátorství, a také pro ochranu místního pracovního trhu,“ uvedla zakladatelka Sdružení výrobců Valašských frgálů, majitelka pekařství ve Velkých Karlovicích a autorka žádosti Jana Kasalová.

Ani ona sama prý nemá s výrobci z ostatních koutů republiky dobré zkušenosti. „Těsto valašského frgálu je specifické, a také jeho náplň se dochucuje oproti ostatním koláčům odlišně,“ vysvětlila hlavní rozdíly.

Z výrobků, které ji pod tradičním názvem Valašský frgál nejvíce překvapily, vzpomněla například kokosový z Liberecka či pruhovaný koláč dvojí náplně z Jižních Čech. „Správný valašský frgál má náplň pouze jednu,“ upřesnila.

V žádosti, která v těchto dnech leží k připomínkování veřejnosti na Úřadu průmyslového vlastnictví České republiky, je postup výroby koláče precizně popsán. Například náplň může být pouze hrušková, tvarohová, maková, povidlová, jablková, borůvková, meruňková, švestková, ořechová či zelná, mrkvová nebo kedlubnová.

Zeměpisná oblast Valašsko je v dokumentu vymezena katastry obcí, které tvoří vnější hranici tohoto území. „Já vím zhruba o třech velkých a patnácti drobnějších výrobcích, kteří budou moci koláč pod názvem Valašský frgál vyrábět i po úspěšném vyřízení žádosti,“ odhadla její autorka.

Z těch větších se jedná například o výrobny v Palačově, Zašové, Rožnově pod Radhoštěm, Velkých Karlovicích, Vsetíně či Valašském Meziříčí. Dále podle ní existuje mezi obyvateli Valašska řada místních výrobců, kteří tyto koláče pečou jen tak po domácku.

Luhačovice nejsou typickou valašskou oblastí

Do oblasti vymezené v dokumentu naopak nespadají například Luhačovice. Tamní výrobna Pekařský dvůr frgály sice nabízí, ale nepoužívá u nich přízvisko Valašské. „Ani jsme o tomto názvu neuvažovali, takže se nás územní omezení výroby nijak nedotkne,“ vysvětlila majitelka pekárny Jana Nesázalová. Sama je si prý vědoma, že Luhačovice nejsou typickou valašskou oblastí.

Žádost o komunitární zápis zeměpisného označení Valašský frgál momentálně čeká na uplynutí tříměsíční lhůty na Úřadu průmyslového vlastnictví.

„Pokud splní všechny podmínky a nebudou vzneseny žádné opodstatněné námitky, bude poté žádost přeložena a odeslána Evropské komisi,“ uvedla za úřad Zuzana de Korver. Následovat bude další lhůta, tentokrát šestiměsíční, po kterou budou mít prostor pro připomínky ostatní členské země Evropské unie.

„Můžeme ale téměř s jistotou říci, že námitky nebudou, neboť v současné době nevíme o žádné konkurenční výrobě v jiné zemi,“ sdělil asistent europoslance Jana Březiny Jan Plamycha. Po uplynutí půlročního období bez námitek podle něj komise automaticky ochranu Valašskému frgálu přizná.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info