Flora Olomouc si udržela návštěvnický zájem

Na olomouckém výstavišti Flora skončil v neděli 4. října 14. ročník největší české výstavy ovoce, zeleniny a školkařských ovocných výpěstků Flora Olomouc 2009. Zájem o nabídku závěrečné „zelené“ výstavy spojené s festivalem gastronomie a nápojů Olima byl opět velký. Podle pořadatelů podařilo udržet loňský návštěvnický rekord – výstavištěm prošlo za čtyři dny na 27 tisíc zájemců, stejně jako loni.

Největší pozornost návštěvníků se soustředila zejména na ústřední expozici v hlavním výstavním pavilonu, která nesla název Přijela pouť. Pouťovou expozici s kolotoči, střelnicí, vláčky a stánky do posledního místečka zaplnily výpěstky ovoce a zeleniny všech možných barev, tvarů – a také vůní. Expozici doplnily velmi zajímavě pojaté květinové vazby z floristické soutěže Svazu květinářů a floristů ČR v aranžování na „adventní“ téma.

Zerjména pro zahrádkáře byla velmi přitažlivou expozice Českého zahrádkářského svazu.

S ukázkami krajových i starých odrůd ovoce a různých druhů zeleniny se zde prezentovaly desítky drobných pěstitelů. Nechyběla ani výstavka hub, zahrádkářská a mykologická poradna, včelařský koutek a improvizovaný vinný sklípek zahrádkářů z Bzence s cimbálovou muzikou.

Na olomouckém výstavišti se také rozdávala odborná ocenění. V soutěži floristů si v juniorské kategorii nejlépe vedla Kateřina Holišová ze Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně a ze seniorů byla nejlepší dvojice floristek Vendula Pšenicová a Blanka Petřeková ze Zubří.

Zlatem za nejlepší expozicí v oboru zelinářství se mohou chlubit v odbytovém družstvo Litozel z Bohušovic nad Ohří, nejlepší kolekci odrůd na výstavu přivezl Pavel Pokorný, Bramko Semice.

Mezi ovocnáři si nejlépe vedli pěstitelé z akciové společnosti Úsovsko, Klopina - divize ovocnářství Veleboř s vítěznou expozicí a Zemědělské družstvo Senice na Hané, sady Vilémov, které si z Olomouce odvezli zlato za nejvýše oceněnou kolekci odrůd.

Letošní Cena primátora města patří Ovocnářské unii Moravy a Slezska. Vůbec poprvé byla v rámci zahradnické výstavy Flora udělena i Cena předsedy poslanecké sněmovny parlamentu ČR – a to hned dvakrát. Za propagaci českého pěstitelství si ji z Olomouce odvážejí Ovocnářská unie ČR a Zelinářská unie Čecha a Moravy.

Gastronomický festival OLIMA nabídl kuchařské i cukrářské soutěže, ochutnávky zdravých potravin, nechyběly biopotraviny, kvalitní české potravinářské výrobky oceněné značkou Klasa a vůbec poprvé se na Olimě vyhlašovaly Top výrobky Olomouckého kraje. Návštěvnický úspěch slavily v pořadí už druhé Dny moravských vín, které na Hané představily vína z podoblastí slovácké, velkopavlovické, mikulovské a znojemské – s řízenou degustací pro návštěvníky.

Součástí gastronomického festivalu byl už 6. ročník soutěže o nejlepší ovocnou pálenku Flora košt. Do boje o letošní titul šampiona přihlásili pěstitelé a „paliči“ rekordních 276 vzorků tvrdých moků K zajímavostem patřila pálenka z černého bezu, jahod, nektarinek, černého i červeného rybízu a zejména mandarínkovice. Odborná porota složená ze zástupců Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Brno a Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Unie destilatérů nakonec přisoudila titul Absolutního šampiona Flora koštu Petru Šlosarovi z Chrudimi respektive jeho hruškovice, ročník 2008. Cena Unie destilatérů za nejlepší kolekci vzorků patří „paliči“ Josefu Lupačovi z Hodonína.

Příští zahradnickou sezónu zahájí olomoucké výstaviště ve dnech 22. až 25. dubna 2010, a to jarní květinovou Florou.

A jak se podzimní Flora líbila návštěvníkům:

Paní Anna Staňková ze zájezdu důchodkyň z Bruntálu:

Velmi zajímavě aranžovaný pavilon A, nádherně se na ten "zábavný park" s kolotočem a střelnicí dívalo z balkonu. Obdivovaly jsme úžasné výpěstky, jakých se nám v Bruntále asi nikdy nepodaří dosáhnout. A mně osobně se líbila přednáška pánů inženýrů - vinařů. Budeme se těšit na jarní výstavu.

Pan Ctirad Andrýsek z Ostravy: Díky všem organizátorům za jako vždy perfektně odvedenou práci a za úžasné zážitky na podzimní etapě Flory Olomouc.

Paní Vanessa Fabbri z městečka Piadena v severní Itálii, která se přijela podívat, jak „umí“ naši pěstitelé a zemědělci: „Velmi se mi u Vás líbilo – jednak, co jsemviděla - a také lidé byli nesmírně příjemní.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info