Souhrn událostí uplynulého dne – 7. 10. 2009

Akce proti neoznačeným analogům sýrů

Němečtí pekaři používající jako složku do svých výrobků klasický sýr zahájili kampaň proti analogům sýrů v pizách, rolkách a dalších pokrmech. Na výkladní skříně umísťují hesla jako “Používáme výhradně sýry z mléka”. Jedna z největších spotřebitelských agentur sídlící v Hamburku se přidala k akci za správné označování “umělých sýrů” v hotových výrobcích i v pokrmech ve veřejném stravování, a např. publikovala seznam výrobků obsahujících analogy sýra, u nichž z označení není zřejmé, že se jedná o analogy.

Lhůta pro vypořádání majetku JZD končí ve většině případů letos

Lhůta pro vyrovnání majetkových podílů členů bývalých jednotných zemědělských družstev skončí ve většině případů do konce letošního roku. Doba pro vyrovnání letos s největší pravděpodobností prodloužena nebude, příslušná úprava zákona nebyla schválena. Jedinou nadějí pro osoby, které se zatím s nástupnickým zemědělským podnikem nedohodly, tak zůstává podání soudní žaloby, jinak nárok na svůj majetek ztratí. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zemědělství.

ČR se připojila k přátelské demarši 26 členských států Mezinárodní velrybářské komise určené Islandu

V pátek 2. října byla pod britským vedením předána islandské vládě diplomatická demarše, upozorňující na přetrvávající problém s lovem velryb na Islandu. Dokument zároveň oceňuje rozhodnutí islandské vlády znovu přehodnotit její postoj k lovu velryb. V demarši je vyjádřeno zklamání z rozhodnutí bývalé islandské vlády z ledna 2009, kdy představitelé země znovu autorizovali lov velryb pro období příštích 5ti let. Toto rozhodnutí nebere ohledy na dlouhodobé mezinárodní snahy o ochranu kytovců.

Zemědělská produkce by měla vzrůst o 70 %

Aby do budoucna měli všichni obyvatelé naší planety dostatek jídla, měla by podle odhadů Světové organizace pro výživu a zemědělství (FAO) zemědělská produkce do roku 2050 vzrůst o 70 procent. FAO je opatrně optimistická a domnívá se podle informací, vydaných zpravodajskou agenturou SDA, která citovala zprávu ze zářijového zasedání FAO v Římě, že by v roce 2050 již nemělo lidstvo trpět hladem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info