Obilí je neprodejné, tak začal pěstovat zeleninu

Soukromě hospodařící zemědělci Vašátkovi mají opět plné ruce práce. Sotva stačili sklidit úrodu, začali prodávat krouhané zelí, cibuli a brambory.

„Nebýt zeleniny, tak jsme již dávno dojeli,“ bilancuje Jan Vašátko, který má neustále dobrou náladu a i těžký život bere s úsměvem.

„Krize? To neznám, na to prostě nemáme čas. Víte, co se dnes platí různých poplatků a já si na všechno musím vydělat. Například obilí je dnes neprodejné. Nákupní ceny jsou likvidační, ale přitom ty naše hektary musíme něčím oset,“ bilancoval Jan, který v současnosti hospodaří v rodinném podniku s mladším bratrem Martinem. „Otec šel již do důchodu, a tak to zůstalo na nás,“ shodli se zemědělci

Vašátkovi jsou známí v regionu svým vyhlášeným zelím, které od roku 1993 dodávají nejen do velikých zeláren, ale v Dubí prodávají i drobným odběratelů, po létech již věrným zákazníkům. „Jeden čas jsme dodávali zelí i do Bolehoště, ale neplatili, a tak jsme skončili,“ reagoval na dotaz Jan a upřesnil, že i letos sklidili zelí z 3,5 hektaru. Zatímco v dobré sezoně z toho mají kolem 50 tun zelí, letošní sucha výnos snížila.

Zelí je všelék

Pro krouhané hlávky jako základ pro kysané zelí si ve středu přijel s kárkou i Josef Petrlák z Tutlek. „Dříve jsme zde pracoval, než se mi stal úraz. Nicméně každým rokem si nakládám asi 90 kilogramů zelí do dvou zeláků. Miska obden přitom funguje jako všelék na všechny neduhy. Třeba chřipku, na kterou pořád propagujou očkjování, jsme neměl asi sto let,“ svěřil se muž. Také Karel Adamec z Čermné n. O. je letitým zákazníkem Vašátkových. „Loni jsem měl jen 25 kilo kysaného zelí a již v srpnu došlo. Letos tedy beru o pět kilogramů více, aby déle vydrželo,“ uvedl další zákazník.

„Zelenina nás skutečně drží nad vodou a jsme za to vděčni. I když je hospodaření tvrdá dřina, musíme se s tím nějak poprat. Dnes vám totiž nikdo nepomůže a v zemědělství to platí obzvlášť,“ dodal Jan Vašátko a pokračoval v krouhání.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info