Nové země budou rokovat v květnu v Praze o nerovných podmínkách v zemědělství

Na 36. setkání zástupců V-4 a pozorovatelské země Ukrajiny se v Popradě na Slovensku během dvou dní zasedání řešily především dvě nejpalčivější otázky. První jsou stále přetrvávající nerovné podmínky u zemědělců starých a nových členských zemí EU a druhým bodem byly nízké ceny mléka, které likvidují stavy krav v Evropě.

“Zástupci Slovenska, Maďarska, Polska a České republiky se shodují v tom, že o nerovných podmínkách mezi starými a novými členskými státy EU se stále jen dokola hovoří a nic se k nápravě neděje,“ uvedl Jan Veleba prezident AKČR.“Nejsme spokojeni jak s jednáním ministrů zemí EU, kteří jen kritizují nerovné podmínky ,ale nehodlají tuto skutečnost změnit,tak s postojem nevládní zemědělské organizace EU s názvem COPA, kdy s novým prezidentem Padraigem Walshem (z Irska)se jen kolem tohoto problému přešlapuje,“ dodal Veleba.

Česká strana proto na jednání V-4 přišla s návrhem svolat na druhé čtvrtletí roku 2010 do Prahy jednání V-12, tedy zástupců agrárních komor všech nových členských zemí. Druhé čtvrtletí a měsíc květen je zvolen cíleně proto, že již v pololetí příštího roku se bude řešit v EU návrh na společnou zemědělskou politiku pro roky po datu 2013. Bude to záležitost i agrárního rozpočtu a celkově dalšího vývoje v tomto odvětví. Návrh české strany jednoznačně ostatní tři země schválily.

“Farmáři starých členských zemí alespoň o nerovných podmínkách již hovoří a souhlasí s tím, že jsme znevýhodněni,v tom došlo k posunu.Nicméně se nic na této skutečnosti nemění.Proto zvažujeme obrátit se i na Evropský soud pro lidská práva do Štrasburku,aby se tímto narůstajícím problémem zabývali právníci,“ řekl Veleba.

Dále se jednání V-4 zabývalo i přetrvávající nízkou cenou za mléko. Ta jen v ČR vede k prokazatelnému snižování stavů dojnic,z celkového stavu cca 400 000 ks jde jen letos (v porovnání s rokem předchozím) o úbytek přibližně 23 tisíc kusů, což představuje asi šest procent. Prokazatelné je i snižování produkce mléka, zhruba na úrovni 5,35 procenta.

Dále se přítomní věnovali i intervenčnímu nákupu obilí a dalším aktualitám v zemědělství tohoto ročního období a ekonomické situace.

Eugenie Línková (604591573)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info