Prostředky státního rozpočtu a EU byly podle NKÚ poskytnuty a použity v souladu se stanovenými pravidly

Nejvyšší kontrolní úřad v těchto dnech zveřejnil výsledky své kontrolní akce, zaměřené na projekty realizované v rámci podopatření Programu rozvoje venkova LEADER+ v období od 1. května 2004 do 30. června 2008, kdy bylo vyplaceno téměř 195 milionů korun. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) provedl kontrolu téměř 20 % těchto výdajů.

Kontrola byla prováděna od srpna 2008 do března 2009 a kromě sledovaného období od května 2004 do června 2009 v případě věcných souvislostí zahrnula i období předcházející či následující. Kontrolováno bylo Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond včetně regionálních odborů se sídlem v Praze, Českých Budějovicích, Brně a Opavě. Kontrola probíhala také přímo u 26 vybraných příjemců finančních prostředků.

Cílem kontroly bylo prověřit, zda byly prostředky státního rozpočtu a Evropské unie v rámci opatření LEADER+ a LEADER poskytnuty a použity v podmínkami.

„Prostředky státního rozpočtu a Evropské unie byly v zásadě poskytnuty a použity v souladu se stanovenými pravidly a podmínkami. Systém poskytování těchto prostředků je funkční,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. Všechny kontrolované proplacené projekty dosáhly podle jeho dalších slov svých cílů a ve všech případech byl dodržen účel projektu. „Administrace prováděná Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF) a částečně i místními akčními skupinami probíhala řádně a v této oblasti nebyly zjištěny závažné nedostatky,“ uvedl Dohnal.

V závěrečné zprávě NKÚ konstatoval pouze drobnější nedostatky a s ohledem na ně doporučil zpřesnit některé postupy. Například - stanovit lhůtu pro vyřízení žádosti o proplacení výdajů projektu, která zatím nikde není stanovena. V případě pořízení drobného dlouhodobého hmotného majetku doporučil NKÚ stanovit pro příjemce finanční pomoci lhůtu vázanosti na účel, aby bylo zajištěno další využití tohoto majetku.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info