Souhrn událostí uplynulého dne – 8. 10. 2009

FAO: V rozvojových zemích je třeba investovat 83 mld. USD ročně

Do zemědělství rozvojových zemí je nutné ročně investovat zhruba 83 miliard dolarů (asi 1,45 bilionu Kč), pokud má být v roce 2050 dost potravin pro všechny obyvatele planety. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Podle současných předpokladů bude v roce 2050 na světě žít asi 9,1 miliardy lidí. Uvedená částka předpokládá, že zhruba 20 miliard dolarů ročně se bude investovat do rostlinné výroby, na živočišnou výrobu se počítá asi se 13 miliardami dolarů. Organizace to uvedla ve zprávě před plánovanou schůzkou, která se bude konat ve dnech 12. a 13. října a hovořit se na ní bude právě o tom, jak v roce 2050 nasytit veškerou populaci.

Nové země budou rokovat v květnu v Praze o nerovných podmínkách v zemědělství

Na 36. setkání zástupců V-4 a pozorovatelské země Ukrajiny se v Popradě na Slovensku během dvou dní zasedání řešily především dvě nejpalčivější otázky. První jsou stále přetrvávající nerovné podmínky u zemědělců starých a nových členských zemí EU a druhým bodem byly nízké ceny mléka, které likvidují stavy krav v Evropě. “Zástupci Slovenska, Maďarska, Polska a České republiky se shodují v tom, že o nerovných podmínkách mezi starými a novými členskými státy EU se stále jen dokola hovoří a nic se k nápravě neděje,“ uvedl Jan Veleba prezident AKČR.

Chov masného skotu na TTP je hobby

I tato slova zazněla na posledním společném jednání Unie chovatelů a komoditní rady pro mléko a hovězí maso při Agrární komoře. Nejenom toto dokresluje, jakým způsobem je u nás i po dvaceti letech stále vnímána skupina chovatelů skotu bez tržní produkce mléka. Místo toho, aby chovatelé masného skotu byli bráni jako příklad toho, jak se lze v poměrně rychlé době dostat na světovou špičku, která je uznávána i mezi nejvyspělejšími chovatelskými zeměmi na celém světe, dostává se nám přízviska hobby chovatelů, kteří jakoby snad ani neměli mít možnost se vyjadřovat k aktuálním otázkám, natož brát na tyto činnosti nějaké finance.

Prostředky státního rozpočtu a EU byly podle NKÚ poskytnuty a použity v souladu se stanovenými pravidly

Nejvyšší kontrolní úřad v těchto dnech zveřejnil výsledky své kontrolní akce, zaměřené na projekty realizované v rámci podopatření Programu rozvoje venkova LEADER+ v období od 1. května 2004 do 30. června 2008, kdy bylo vyplaceno téměř 195 milionů korun. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) provedl kontrolu téměř 20 % těchto výdajů. Kontrola byla prováděna od srpna 2008 do března 2009 a kromě sledovaného období od května 2004 do června 2009 v případě věcných souvislostí zahrnula i období předcházející či následující.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info