Mladé lidi zemědělství neláká

Zemědělské podniky na Klatovsku mají problémy s nedostatkem mladých pracovních sil. Věkový průměr pracovníků v zemědělství se pohybuje kolem padesáti let. Mladé lidi práce v tomto odvětví ale neláká.

„Mladých pracovníků i v našem podniku ubývá. Měli jsme mladé traktoristy, ale dneska i oni už mají skoro čtyřicet let. Po vyučení se nikdo nehlásí. Zemědělské obory jsou na ústupu,“ říká František Kohout ze Zemědělského obchodního družstva v Kolinci.

Pracovní doba: problém

“Největším problémem je prý pracovní doba. U nás nemohou pracovat jen osm hodin denně a pět dnů v týdnu. Zvířata vyžadují péči i o sobotách, nedělích i ve svátek. Dalším problémem, který lidi do zemědělství netáhne jsou nízké mzdy. Průměrná měsíční hrubá mzda v zemědělství je 16500 korun, zatímco průměrná měsíční hrubá mzda v ČR je 23 tisíc korun. Bohužel, současná odbytová a cenová krize v zemědělství ale neumožňuje zvyšovat mzdové prostředky,“ říká ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

Práce v zemědělství ale už dávno není to, co bývala.

„Zemědělské podniky mají dnes už špičkově vybavené provozy. V živočišné výrobě jsou objekty rekonstruované nebo nově vystavěné s moderní technologií bez náročné fyzické práce. Také mechanizační prostředky jsou na dobré úrovni. Mají automatické ovládaní, klimatizaci a jsou bezprašné. Mladí lidé mají většinou možnost získat i bydlení,“ pokračuje Jandová.

Jsou na tom špatně

„Můžeme mít zařízení modernizovaná jak chceme, můžeme mít nové stroje. Dokud bude zemědělství na pokraji společnosti a dokud nebude jasné, že zemědělství je prioritou, nový zaměstnanci, natož mladí lidé, do zemědělství nepůjdou. Každý den slyší z rozhlasu a televize, jak jsou na tom zemědělci špatně. Proto se bojí jít do podniků, kde nemají jasnou budoucnost. Přitom bychom mladé lidi tolik potřebovali,“ říká jednatel společnosti Agromachine Švihov Václav Mazanec.

Učebních oborů se zemědělským zaměřením nalezneme na Klatovsku opravdu poskromnu.

„Ze zemědělských oborů zde máme otevřen jen učební obor opravář zemědělských strojů,“ říká asistentka ředitele Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Sušici Ivana Kodýtková. Stejné to je i ve Střední škole Horažďovice.

Nejbližší učiliště se zemědělskými obory je v Oselcích na jžním Plzeňsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info