Souhrn událostí uplynulých dní – 9. - 11. 10. 2009

Inspekce: Zemědělci znečišťují spodní vody

Neplnění poplatkových povinností a nedovolený odběr podzemních vod. To jsou podle České inspekce životního prostředí nejčastější porušení vodního zákona v jižních Čechách. „Od začátku roku jsme uskutečnili více než sto šedesát kontrol. Za zjištěné nedostatky jsme udělili třicet čtyři pokut v celkové výši téměř jeden milion korun,“ uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová. Největšími hříšníky jsou podle jejího vyjádření obce a zemědělská družstva. Jedním z družstev, které dostalo od inspektorů životního prostředí pokutu, bylo ZOD Borovany.

Na Vysočině to zkouší s automaty na mléko

Na Vysočině už fungují první dva mléčné automaty, čerstvé mléko si z nich lidé mohou načepovat v Pelhřimově a ve Ždírci nad Doubravou. Další stroje budou v obchodech přibývat. Krajská veterinární správa nyní jedná o takovém způsobu prodeje mléka s dalšími dvěma zemědělskými podniky z Pelhřimovska, ty by mohly mít registraci asi do týdne. Podle předpokladu budou přicházet další žadatelé, řekl dnes ředitel veterinární správy Jiří Šulc. Přímým prodejem mléka si chovatelé chtějí vylepšit tržby, byť tak mohou zpeněžit jen malou část své mléčné produkce.

Mladé lidi zemědělství neláká

Zemědělské podniky na Klatovsku mají problémy s nedostatkem mladých pracovních sil. Věkový průměr pracovníků v zemědělství se pohybuje kolem padesáti let. Mladé lidi práce v tomto odvětví ale neláká. „Mladých pracovníků i v našem podniku ubývá. Měli jsme mladé traktoristy, ale dneska i oni už mají skoro čtyřicet let. Po vyučení se nikdo nehlásí. Zemědělské obory jsou na ústupu,“ říká František Kohout ze Zemědělského obchodního družstva v Kolinci. “Největším problémem je prý pracovní doba. U nás nemohou pracovat jen osm hodin denně a pět dnů v týdnu.“

MZe a SZIF odstranily nedostatky při vyplácení dotací

Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) odstranily nedostatky při vyplácení zemědělských dotací, které odhalila loňská kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí předloží ministerstvo pro informaci vládě. Pracovníci NKÚ při své loňské kontrole zjistili, že fondem vydávaná rozhodnutí o poskytnutí podpory neobsahovala způsob výpočtu výše podpory. Příjemce podpory tak prakticky nemohl ověřit její správnost. SZIF v reakci na kontrolní nález již letos v lednu upravil svá rozhodnutí tak, aby bylo zřejmé, jak byla podpora spočítána.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info