Souhrn událostí uplynulého dne – 12. 10. 2009

Krávy končí v cizině nebo na jatkách

Farmáři ve Zlínském kraji kvůli nízkým výkupním cenám mléka snižují počty dojnic. Buď je prodávají nebo posílají na jatka. Za poslední rok se tak zbavili téměř 2 500 krav. Vyplývá z průzkumu Agrární komory ČR. Podle odborníků bude tento trend pokračovat. Vybíjení stád může v důsledku znamenat konec chovu dojnic v Čechách i na Moravě. Jde totiž o celorepublikový problém. „Už se to dostalo do stavu, že farmáři přestávají věřit v obrat a začínají se zbavovat krav. V lepším případě je prodají, většinou do zahraničí, v horším dají na jatka,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba

Reforma trhu s cukrem

Krátce: Cukerný režim EU fungoval ve skoro nezměněné podobě od roku 1968. Členské státy došly k závěru, že reforma je nezbytná. Evropská komise navrhuje reformu, která snižuje výkupní ceny cukru a cukrové řepy a zrušení intervenčního systému a snížení národních kvót.

Svaz vinařů ocení vinařství za inovaci

Tuzemští vinaři mají od letošního roku možnost získat ocenění nejen pro svá vína, ale i pro celý podnik. Svaz vinařů vyhlašuje první ročník soutěže Vinař roku. Cílem je vybrat nejlepší vinařskou firmu, která svým podnikáním v oboru nadmíru pozitivně vybočuje z řady ostatních, řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Vítěz bude vyhlášen v březnu, kdy se koná Salon vín. Mezi hlavní kritéria hodnocení vinařství bude patřit přístup k produkci, technologie zpracování tuzemských hroznů i výroba vína.

Rekordní sklizeň řepky v Německu

Pěstitelé řepky v letošním roce dosáhli dosud nejlepšího sklizňového výsledku. Po prvním oficiálním odhadu převýšila sklizeň řepky (6,2 mil. tun) loňský výsledek o 20 %. Jako důvod uvádí Unie na podporu olejnatých a proteinových rostlin (UFOP) vedle rozšíření pěstování především zvýšení výnosů průměrně na 4,24 t/ha, což představuje nárůst o 12 %. Dosavadního nejvyššího výnosu 4,1 t/ha bylo dosaženo v roce 2004. Řepka profitovala především z příznivých povětrnostních podmínek. Pro fómovou hnilobu byly teploty během dlouhé a chladné zimy příliš nízké.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info