Palivové dřevo jde letos na dračku

Pily a prodejci otopu v Plzeňském kraji zaznamenali před zimou dvakrát až třikrát větší poptávku po palivovém dříví než před rokem. Lidé v krizi chtějí topit levněji. Jde o nejlevnější způsob vytápění rodinných domů. Vyjde na 5 000 až 10 000 korun za topnou sezonu, což je zhruba třetina oproti vytápění plynem a čtvrtina oproti přímotopům.

„Zájem je velký, lidé si k nám sami jezdí,” říká Veronika Prokopová z velké šumavské pily Černý, která má provozy v Chlumu u Hartmanic a v Žichovicích. Cena odřezků v bedně s objemem 1,5 prostorového metru (mírně přes metr krychlový) se letos drží na 250 korunách, balík oblanů, okrajů kmenů, vyjde na 400 Kč za 3,5 prostorového metru.

Zájemce musejí odříkat „Je velký nával lidí, kteří chtějí smrkové odřezky. Také zájemce o piliny i štěpku už musíme odříkat,” řekl Jan Matuška, vedoucí pily v Chlumu. „Zájem je dvakrát až třikrát větší než loni. Lidé chtějí šetřit,” řekl František Václav z pily a truhlářství Lhotka u Tachova. Balík dvou prostorových metrů měkkého dřeva prodává za 550 korun, loni o stovku méně.

„Teď se můžeme strhnout,” řekl Richard Hynek z Kralovic na Plzeňsku. Smrkovou kulatinu prodává za 550 korun za prostorový metr, tvrdé dřevo s vyšší výhřevností má o stokorunu dražší. Odřezky přijdou na 300 Kč.Fakt, že lidé letos více topí dřívím, potvrdil také šéf západočeského Společenstva kominíků ČR Zdeněk Řáha. „Kupují krbová kamna jako doplněk k plynovému topení,” dodal. Lidé ve vsích se často odklánějí od plynu. Kotle na dřevo jsou dražší, ale díky výrazně levnějšímu palivu se jim to podle Řáhy brzy vrátí. Více jich chodí do lesa, kde si po domluvě s hajným stromy sami porazí, což jim vyjde na čtvrtinu oproti kupovanému palivovému dřevu. Množí se také krádeže v lesích.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info