Češi se vracejí k máslům, margaríny netáhnou

K tradičnímu máslu se lidé začali vracet především kvůli ceně. Ve druhé řadě však i kvůli zdraví. Na tom se ovšem lékaři neshodují.

Výrazný pokles ceny v posledních měsících může za to, že se Češi opět více vracejí k tradičním máslům. Zatímco ještě loni stálo čtvrtkilové balení másla kolem třiceti korun, nyní se dá sehnat i za dvacetikorunu. Doplácejí na to hlavně margaríny, jejichž obliba rapidně klesá.

Rozhodující je cena

Potvrzují to zkušenosti supermarketů. „V poslední době jsou zákazníci citliví zejména na cenu margarínů a másla, což je dáno hospodářskou situací, která preference zákazníků velmi ovlivňuje. Máslo za poslední dva roky prošlo velkým cenovým vývojem. Z extrémního konce roku 2007, kdy ceny atakovaly čtyřicet korun za 250gramové balení, až po současnou pro zákazníky příznivou úroveň pod dvacet korun,“ řekl mluvčí skupiny Ahold Libor Kytýr.

Pokles zájmu o nejdražší margaríny, které navíc ještě několikrát zdražovaly, v poslední době evidují například v prodejnách Albert. „Částečně to kompenzuje nárůst prodeje levnějších margarínů. Z krátkodobého hlediska však hraje cena ve prospěch másla, hlavně pro pečení ho volí spousta zákazníků,“ podotkl Kytýr.

Více másla prodají také v obchodech Tesco. „Obecně platí, že zákazníci dávají až trojnásobně větší přednost máslu před margarínem,“ uvedla mluvčí řetězce Tesco Eva Karasová a dodala, že zájem o máslo a margaríny je v jejich prodejnách dlouhodobě stabilní.

Co je lepší z pohledu výživové poradkyně...

Máslo je přírodního původu, je to přirozený zdroj vitamínů, minerálů a antioxidantů. Obsahuje mastné kyseliny s krátkým a středně dlouhým řetězcem. Tyto kyseliny jsou dobře stravitelné (což ocení především lidé se žlučníkovými problémy a děti), neukládají se v podobě tuku, ale jsou snadno využity jako zdroj energie.

Kyselina máselná má antioxidační a protirakovinotvorné účinky a působí příznivě na střevní mikroflóru. Pozitivní jsou také antimikrobiální a proti plísňové účinky kyseliny laurové. Dávejte přednost bio máslu vyrobenému z mléka krav pasoucí se volně na pastvinách. Obsahuje mnohem více minerálů a především cenných mastných kyselin. Máslo není vhodné na smažení, protože se rychle přepaluje a tím vznikají rakovinotvotné látky pro organismus nebezpečné.

Margaríny jsou také zdrojem vitaminů, minerálů, antioxidantů. Cenný je obsah esenciálních mastných kyselin. Někteří výrobci do margarínů přidávají rostlinné steroly. Jsou to látky podobné cholesterolu mající pozitivní vliv na jeho hladinu.

Margaríny jsou z velké části složené z omega 6 nenasycených mastných kyselin, kterých máme ve stravě nadbytek. Podle nových studií, za mnoho civilizačních nemocnění může právě špatný poměr mezi omega 3 mastných kyselin ku omega 6. Měl by být asi 1:3 a přitom je až 1:12. Proto bychom měli zásadně zvýšit omega 3, které se nacházejí především v tučných rybách, ve lněném semínku, v bio máslu a jen v některých margarínech touto kyselinou obohacených.

U nekvalitních a levných margarínů je nebezpečí obsahu trans mastných kyselin. Jsou to umělé, pro organismus zcela cizí látky mající negativní vliv na srdečně-cévní systém tím, že se podílejí na zvyšování hladiny cholesterolu. Jsou karcinogenní. Vznikají při tzv. částečném ztužování tuků. V současnosti se používá nová metoda - interesterifikace, při které trans mastné kyseliny nevznikají. Kvalitní roztíratelné tuky by měly těchto kyselin obsahovat maximálně do jednoho procenta. Proto čtěte pozorně etikety.

Já osobně dávám přednost bio máslu před margarínem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info