Plocha lesů se za dvacet let moc nezměnila

Podle statistických údajů se české lesy v uplynulých 20 letech příliš nezměnily. Díky snížení průmyslových emisí však jsou dnes podstatně zdravější než koncem 80. let. Jen mírně se změnilo složení lesů, když lehce přibylo listnatých stromů na úkor jehličnatých - lesní hospodáři se totiž od zejména smrkových monokultur obracejí k tradičnímu a odolnějšímu smíšenému porostu. Jen mírně se pak od roku 1989 zvýšil celkový objem těžby dřeva.

Myslivci v lesích ročně uloví přes milion kusů zvěře. Od roku 1989 výrazně narostl počet ulovených kusů černé zvěře, z necelých 50 tisíc na loňských téměř 140 tisíc kusů. O necelou polovinu se zvýšil počet ulovených kusů srnčí zvěře. Počet ulovených bažantů je přibližně na stejné úrovni jako před 20 lety, kam se vrátil po velkém poklesu v první polovině 90. let.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info