Souhrn událostí uplynulého dne – 13. 10. 2009

Česko a Rakousko se dohodly, jak s kůrovcem na společné šumavské hranici

Český ministr životního prostředí Ladislav Miko a jeho rakouský kolega Nikolaus Berlakovich dnes ve Vídni podepsali společnou dohodu o ochraně lesů na společné hranici v Národním parku Šumava. „Dohoda vychází z diferencovaného managementu lesních ekosystémů na obou stranách hranice. Jejím cílem je maximálně omezit riziko šíření kůrovce a zároveň zajistit účinnou ochranu přirozených procesů v lesích národního parku,“ vysvětluje ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Firma Inpost loni skončila hospodaření s dvoumilionovou ztrátou

Společnost Inpost z Uherského Hradiště, která se zabývá zejména výrobou, nákupem a prodejem masných výrobků, skončila loňské hospodaření s více než dvoumilionovou ztrátou. Podnik přitom o rok dříve vykázal čistý zisk téměř 10,1 milionu korun, když oproti roku 2006 byl téměř dvojnásobný. Tržby za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb vloni činily téměř 1,06 milionu Kč. To je přibližně stejně jako o rok dříve, když tehdy podnik utržil 1,07 milionu Kč. ČTK to zjistila z výroční zprávy společnosti uložené ve Sbírce listin.

Kukuřice: pozor na fuzária!

Na kukuřici se vyskytuje patrně více druhů fuzárií, než se dosud předpokládalo. Jak informoval výzkumný ústav Agroscope, ve Švýcarsku bylo ve vzorcích zrna ze sklizně 2008 nalezeno 16 různých druhů. Houba se šíří v napadených porostech na všechny rostlinné části kukuřice. Problémem je především tvorba mykotoxinů. Silně kontaminované partie kukuřice nelze používat jako krmivo pro zvířata.

FAO: Ceny potravinových komodit v nejbližší době neklesnou

Ceny potravinových komodit zůstanou ve středně dlouhém období vysoké a nestabilní a hrozí i opakování růstu cen na rekordní úrovně z období let 2007 a 2008. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). S poklesem cen pod úroveň z roku 2006 zatím FAO nepočítá. Ceny základních potravinových komodit začaly růst v roce 2006 a loni se dostaly na rekordní úrovně. To vyvolalo v některých oblastech nepokoje a vysoký růst počtu hladovějících po celém světě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info