Kořením proti škůdcům

Extrakty z bylin a koření mohou být alternativou k běžné ochraně proti škůdcům.

Vědci z University of British Columbia vyvinuli biologické pesticidy na bázi směsi nepatrného množství dvou až čtyř různých bylin, které jsou rozpustné ve vodě.

Bylinné přípravky přímo usmrcují hmyz nebo mu nedovolí se přiblížit. Vědci se zaměřili především na látky z rozmarýnu, tymiánu, hřebíčku a máty. Podle vedoucího studie Murraye Ismana z University of British Columbia je předností především to, že hmyz nevyvíjí vůči účinným látkám rezistenci.

Biologické pesticidy však mají také své nevýhody. Za slunečního světla se éterické rostlinné oleje rychle vypařují a rozkládají. „Vzhledem k tomu, že jsou bylinné extrakty méně silné, musí se aplikovat ve vyšších koncentracích“, uvádí M. Isman. Proto v současné době vědci hledají metody, jak zajistit delší stabilitu a zesílit účinnost těchto látek.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info