Vakcinace lišek proti vzteklině

Hlavní zásluhu na utlumení nákazy má letecká vakcinace.

Na východě Čech začne v pátek letecká vakcinace lišek proti vzteklině. Letadla startující z hradeckého letiště by do příštího pondělka měla na zem shodit na 160.000 dávek s očkovací látkou. Vakcinace se týká Náchodska, Trutnovska, Jičínska, Rychnovska, Semilska a Orlickoústecka. Náklady na ni činí asi 2,2 milionu korun. Veterináři varují návštěvníky lesů, aby se nalezených návnad nedotýkali. Návnada z rybí moučky a tuku je velká asi jako krabička od sirek. Uvnitř má zalisovanou ampuli s očkovací látkou. Pokud se očkovací látka dostane do oka, úst nebo čerstvého poranění, musí člověk vyhledat lékaře. U psů může pozření návnady vyvolat střevní potíže.

Vzteklina se v ČR naposledy objevila v dubnu 2002, kdy veterináři odhalili na Trutnovsku několik nemocných lišek. Hlavní zásluhu na utlumení nákazy má právě letecká vakcinace. Nejvíce případů vztekliny evidovali veterináři v zemi v roce 1984, a to celkem 2234.

Veterinární správa vyplácí myslivcům za lišku odevzdanou k vyšetření takzvané zástřelné ve výši 380 korun. Pro hradecký kraj je letos kvóta pro vyplacení zástřelného stanovena na 740 lišek. Veterináři u zastřelených lišek zjišťují, zda nemají vzteklinu a zda pozřely vakcínu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info