Živnostníci mohou získat značku "Haná"
15.10.2009 | Denik.cz
Na vývěskách obecních úřadů se objevily plakáty vyzývající výrobce, aby se pro své produkty snažili získat značku „HANÁ – regionální produkt“.
V nejbližších týdnech budou takto označeny první výrobky, u nichž je garantován původ, originalita a vazba k regionu. Zavedení systému značek na území Hané finančně podpořil i Olomoucký kraj.
Podobné značení už funguje v deseti regionech České republiky. Výrobky či produkty, které je nesou, musí splňovat řadu náročných kritérií. „Certifikát zaručuje nejen skutečně místní původ výrobku, ale také jeho kvalitu a šetrnost vůči přírodnímu prostředí. Značku tak získávají produkty vyrobené tradiční technologií, ručně nebo z místních surovin. Výjimečné jsou vysokou kvalitou a jedinečné ve vztahu k regionu,“ vysvětlila Dominika Doláková ze sdružení Aktiv+, které regionálním koordinátorem projektu.
Ovčí i jehněčí produkty
V sousedství používají značení regionálních výrobků například v Moravském krasu. Držitelem certifikátu jsou třeba manželé Vítkovi, kteří mají ovčí farmu v Kunštátě. „Nám tato značka pomohla s odbytem jehněčího masa do některých lepších hotelů. Jejich manažeři upřednostňují domácí produkty před masem australským či novozélandským,“ prozradil majitel farmy Vladislav Vítek.
Někteří živnostníci oslovení agenturou zatím z různých důvodů váhají. „Od značky žádný konkrétní přínos neočekávám, beru to spíš jako prezentaci našeho regionu v ostatních částech republiky. Já sama zatím přihlášku k certifikaci zvažuji, protože Brodek u Konice, kde sídlíme, už vlastně Haná není,“ vyjádřila svůj názor Miloslava Zatloukalová, která vyrábí ozdobné předměty ze slámy.
O přidělení značky rozhoduje nezávislá komise podle schválených pravidel,“ ujistila Dominika Doláková s tím, že zemědělci, živnostníci, malé a střední firmy mají jedinečnou šanci získat pro svůj výrobek prestižní značku.
Poprvé zasedne komise v úterý 27. října.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 17.4.2024 (18.04.2024)
- Jižní Morava vysychá, přípravy staveb zavlažovacích zařízení jdou ale pomalu (17.04.2024)
- Mladý zemědělec ve Znojmě: Do finále postupují Ondřej Němec a Petr Rebro (17.04.2024)
- Závlahu má v Česku jen třetina ovocných sadů, je podmínkou kvalitní úrody (17.04.2024)
- Odborníci v Lysicích registrují nové odrůdy ovoce a udržují živou kolekci (17.04.2024)