Živnostníci mohou získat značku "Haná"

Na vývěskách obecních úřadů se objevily plakáty vyzývající výrobce, aby se pro své produkty snažili získat značku „HANÁ – regionální produkt“.

V nejbližších týdnech budou takto označeny první výrobky, u nichž je garantován původ, originalita a vazba k regionu. Zavedení systému značek na území Hané finančně podpořil i Olomoucký kraj.

Podobné značení už funguje v deseti regionech České republiky. Výrobky či produkty, které je nesou, musí splňovat řadu náročných kritérií. „Certifikát zaručuje nejen skutečně místní původ výrobku, ale také jeho kvalitu a šetrnost vůči přírodnímu prostředí. Značku tak získávají produkty vyrobené tradiční technologií, ručně nebo z místních surovin. Výjimečné jsou vysokou kvalitou a jedinečné ve vztahu k regionu,“ vysvětlila Dominika Doláková ze sdružení Aktiv+, které regionálním koordinátorem projektu.

Ovčí i jehněčí produkty

V sousedství používají značení regionálních výrobků například v Moravském krasu. Držitelem certifikátu jsou třeba manželé Vítkovi, kteří mají ovčí farmu v Kunštátě. „Nám tato značka pomohla s odbytem jehněčího masa do některých lepších hotelů. Jejich manažeři upřednostňují domácí produkty před masem australským či novozélandským,“ prozradil majitel farmy Vladislav Vítek.

Někteří živnostníci oslovení agenturou zatím z různých důvodů váhají. „Od značky žádný konkrétní přínos neočekávám, beru to spíš jako prezentaci našeho regionu v ostatních částech republiky. Já sama zatím přihlášku k certifikaci zvažuji, protože Brodek u Konice, kde sídlíme, už vlastně Haná není,“ vyjádřila svůj názor Miloslava Zatloukalová, která vyrábí ozdobné předměty ze slámy.

O přidělení značky rozhoduje nezávislá komise podle schválených pravidel,“ ujistila Dominika Doláková s tím, že zemědělci, živnostníci, malé a střední firmy mají jedinečnou šanci získat pro svůj výrobek prestižní značku.

Poprvé zasedne komise v úterý 27. října.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info