Souhrn událostí uplynulého dne – 15. 10. 2009

Ceny vánočních kaprů zůstanou nejspíš na loňské úrovni

Ceny vánočních kaprů zůstanou letos nejspíše stejné jako loni, zjistila ČTK v anketě mezi rybáři. Chovatelé v době ekonomické krize, kdy jim navíc klesají některé výrobní náklady, nehodlají ceny zvyšovat. Ryb na předvánočním trhu prý bude dostatek, jejich kvalita dobrá. Přestože Vánoce zůstávají pro domácí prodejce ryb vrcholem sezóny, zájem o ryby z tuzemských rybníků a řek prý roste i během roku. I tak jedí Češi výrazně méně rybího masa než ostatní Evropané.

Ekonomiku sráží nižší výnosy

Ačkoli je v obecném zemědělském povědomí zakotveno, že zemědělství v ČR je v porovnání s EU plně konkurenceschopné především v oblasti rostlinné výroby, nejnovější čísla Evropského statistického úřadu Eurostat toto přesvědčení vyvrací. V porovnání se státy původní EU-15 jsou u všech sledovaných hospodářských plodin v ČR o pětinu, ale také téměř o polovinu nižší průměrné hektarové výnosy. Zmiňovaná čísla Eurostatu zveřejnil - jako výběr týkající se jen některých evropských zemí, Český statistický úřad (ČSÚ), spolu s aktuálním odhadem tuzemské sklizně nejen obilovin, ale i kukuřice na zrno a okopanin.

Slovenské obchodní řetězce prý stupňují tlak na dodavatele

Obchodní řetězce na Slovensku podle tamní zemědělské a potravinářské komory (SPPK) stupňují tlak na dodavatele. Potravináři tvrdí, že řetězce od některých výrobců potravin žádají příspěvky na slevy pro držitele věrnostních karet. Účast na projektu je sice dobrovolná, producenti se ale obávají ztráty kontraktu nebo omezení spolupráce, pokud smlouvu nepodepíšou. ČTK to dnes řekl mluvčí SPPK Stanislav Nemec. "Způsoby rafinovaného nátlaku, využívající strachu potravinářů, kteří v období krize potřebují nutně prodávat svou produkci, pokračují, i když už téměř rok platí zákon o nepřiměřených podmínkách v obchodních vztazích," uvedl Nemec.

Největší pivovar světa prodává Staropramen i další evropské pivovary

Investiční firma CVC Capital Partners získá za 2,23 miliardy dolarů pivovary v Česku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku a na Slovensku. Pivovar Anheuser-Busch InBev se dohodl na prodeji svých operací ve východní Evropě investiční společnosti CVC Capital Partners za 2,231 miliardy USD (38,6 miliardy Kč). V tiskové zprávě to ve čtvrtek oznámila společnost Anheuser-Busch InBev. CVC tak získá pivovary v Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku a na Slovensku, uvedla firma v tiskovém oznámení. V České republice patří firmě AB InBev Pivovary Staropramen.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info