Svatomartinské už se šplhá k milionu, zbývá měsíc

Za necelý měsíc otevřou vinaři Svatomartinská vína. Vinařský fond odhaduje, že letos jich bude zase více než loni.

Už za čtyři dny začne hodnocení letošních mladých vín pro značku Svatomartinské. Nezávislá komise bude posuzovat, zda přihlášené vzorky splňují všechna zadaná kritéria. Obliba mladého vína pod zavedenou značkou je podle ředitele Vinařského fondu České republiky Jaroslava Machovce rok od roku větší.

„Když jsme značku Svatomartinské poprvé uváděli na trh, přihlásilo se šestatřicet vinařství. V minulém roce to bylo už šestaosmdesát vinařství. Letos by do prodeje mělo jít osm set až devět set tisíc lahví vína a očekáváme, že počet vzorků přesáhne dvě stě kusů,“ vyčíslil rostoucí zájem ze strany vinařů i zákazníků Machovec. Loni přitom bylo v oběhu sedm set tisíc lahví mladého vína.

Vinaři mají zájem

O značku vín, která se letos budou poprvé pít jedenáctého listopadu, projevili zájem i vinaři a vinařství z Břeclavska. A to jak ti menší, tak i větší. Tři vzorky ochutnají členové komise i od velkobílovického vinaře Františka Mádla.

„Předpokládáme, že lahvovat budeme pět až šest tisíc lahví. Poprvé jsme se k této jednotné značně přihlásili v loňském roce. Máme své stálé odběratele a zájem o tato mladá vína určitě je. Zákazníci se nám ozývají už od září, především pak z Čech,“ je si Mádl vědom zavedené značky.

Svatomartinská vína připravují už tradičně i ve Vinných sklepech Valtice. Na trh se by se mělo dostat pět druhů vína. Jak prozradil ředitel společnosti Marek Šťastný, bude to pro letošek přibližně sto padesát tisíc lahví.

„Je to určitá propagace moravských vín, tato značka se týká výlučně vín z Moravy. A i takové téma je pro zákazníky zajímavé. Jsou to první letošní vína. Dříve se přitom běžně dostávala vína daného ročníku k lidem až v následujícím roce,“ vysvětluje Šťastný důvody, proč je i pro zavedené valtické vinařství značka Svatomartinské zajímavá.

Vysoká kvalita

Jak uvedl, je důležité, aby Svatomartinská vína měla svoji kvalitu, která pak samozřejmě zajímá i zákazníky.

„Vína se teď musí hlavně nachystat, a to především do lahví. Kdyby se to pilo ze sudů, je to úplně bez problémů. Ale víno děláme pro lidi, ne pro sebe, takže jej do lahve dostat musíme,“ vylíčil nejbližší plány valtické společnosti.

Sám Šťastný také zasedne příští týden v úterý do hodnotící komise, která bude mladá vína anonymně posuzovat. „Hodnocení se účastním každoročně a musím říct, že stále více přihlášených vín je dobrých. Ale někdy se tam objeví i průměrná či podprůměrná vína, která tuto značku nezískají. Je to vždycky o tom vinaři. Pokud umí udělat dobré víno, značku získá,“ vyjádřil se první muž vinných sklepů.

„Myslím si, že zájem ze strany vinařů o značku Svatomartinské poroste. Je to ale také otázka kvality a ceny vína,“ dodal s tím, že podle jeho názoru by pro tato vína měla být stanovena optimální cenová hranice, aby vinař nepracoval jen za náklady.

Druhé hodnocení přihlášených vín se koná na konci října. Svatomartinská vína mohou vinaři vyrábět pouze z několika odrůd. U bílého vína je to Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané, pro růžová a červená vína pak Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Svatomartinské může být i z více odrůd a jeho chuť má být svěží a ovocitá.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info