Souhrn událostí uplynulých dní – 16. - 18. 10. 2009

Březnický ležák získal ochrannou značku EU

Ochrannou značku Evropské unie získal další český výrobek. Jde o jihočeské pivo Březnický ležák. Informovala o tom dnes Evropská komise. EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. V případě Březnického ležáku jde o první kategorii, tedy chráněné zeměpisné označení.

Svatomartinské už se šplhá k milionu, zbývá měsíc

Za necelý měsíc otevřou vinaři Svatomartinská vína. Vinařský fond odhaduje, že letos jich bude zase více než loni. Už za čtyři dny začne hodnocení letošních mladých vín pro značku Svatomartinské. Nezávislá komise bude posuzovat, zda přihlášené vzorky splňují všechna zadaná kritéria. Obliba mladého vína pod zavedenou značkou je podle ředitele Vinařského fondu České republiky Jaroslava Machovce rok od roku větší. „Když jsme značku Svatomartinské poprvé uváděli na trh, přihlásilo se šestatřicet vinařství. V minulém roce to bylo už šestaosmdesát vinařství.

Zima vínu neublíží. Zemědělci se ale bojí o nesklizené brambory

Časný nástup zimy dělá problémy i zemědělcům. Na polích jsou ještě kukuřice a brambory, které se na rozdíl od ostatních plodin sklízejí o něco později. Pokud by ještě přituhlo, počasí by mohlo znehodnotit až sedm procent úrody brambor. Vinohrady se o kvalitu vína neobávají, zato správci státních lesů čekají značné škody. "Pokud by přišel mráz a teplota půdy kolem hlíz poklesla pod pět stupňů, tak brambory, které jsou určeny na konzum, budou znehodnoceny. Budou sladké," obává se prezident Agrární komory Jan Veleba.

Sklizeň jablek v EU

Sklizeň jablek v roce 2009 v Evropské unii podle odhadu dosáhne 10 753 000 tun. Sklizeň v 27 členských státech EU tak bude o 7 % nižší než v loňském roce. Tyto odhady poskytli tržní experti na tradičním kongresu organizace Prognosfruit v srpnu v Maastrichtu (Nizozemsko). Největším producentem v EU je Polsko s produkcí 2 600 000 t (o 19 % méně než v roce 2008), následované Itálií s 2 115 000 t (pokles o 2 %), Francií s 1 601 000 t (nárůst o 5 %) a Německem s 1 042 000 t (úroveň srovnatelná s loňským rokem).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info