Souhrn událostí uplynulého dne – 19. 10. 2009

Brusel obrátí kapsy: Producenti mléka dostanou přes 7 miliard korun

Česká republika nemá - na rozdíl od jiných zemí - peníze na pomoc farmářům na národní úrovni. Česko tak nejspíš nebude vykupovat kvóty na mléko od zemědělců, ani když se na tom dohodne EU. Evropská unie nejspíš pomůže producentům mléka více než sedmi miliardami korun (280 milionů eur) z unijního rozpočtu pro příští rok. Novinářům to v pondělí před zahájením jednání ministrů zemědělství EU v Lucemburku řekla eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischerová Boelová. Unie tak vyhoví požadavku 21 členských států, mezi nimiž je i Česko, na poskytnutí mimořádné dotace 300 milionů eur (zhruba 7,8 miliardy korun), přičemž celá tato částka v rozpočtu údajně není.

Holding LESS se stal největším výrobcem dřevěných lepených okenních hranolů v Evropě

Největší česká lesnicko - dřevařská společnost, Holding LESS, se sídlem v Bohdanči kapitálově vstoupila do německé firmy Holzwerk Hemau GmbH (HWH). Po spojení obou firem se stává Holding LESS největším výrobcem lepených truhlářských polotovarů pro výrobu dřevěných oken v Evropě. Strategickým záměrem obou společností je společný postup na evropském trhu lepených okenních hranolů, rozšíření sortimentu nabízených výrobků a tím posílení současné pozice na tomto trhu. Závody na zpracování dřeva v Hemau společně s Kláštercem nad Orlicí dosahují měsíční produkční kapacity zhruba 4 000 kubických metrů lepených výrobků.

SOCR ČR: Slovenský zákon zaměřený na regulaci řetězců nikomu nepomohl

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) považuje za vhodné upozornit v souvislosti s předpokládaným opětovným projednáním návrhu „Zákona o významné tržní síle a jejím zneužití“ po předchozím vetu prezidenta republiky Václava Klause na dosavadní zkušenosti s uplatňováním regulace maloobchodního trhu v sousedním Slovensku. Dopady slovenské verze zákona, obdobného zákonu o zneužití tržní síly, SOCR ČR konzultoval s partnerským Zväzem obchodu a cestovného ruchu SR (ZOCR SR). Maloobchodní prostředí na Slovensku testovali ale také v praxi zástupci českých firem při celé řadě jednání s tamními obchodními partnery i v samotné nákupní a prodejní praxi.

Řešila se nerovnost

Na 36. setkání zástupců Visegrádské čtyřky a pozorovatelské země Ukrajiny se v Popradu na Slovensku řešily během dvou dní zasedání především dvě nejpalčivější otázky. První jsou stále přetrvávající nerovné podmínky u zemědělců starých a nových členských zemí Evropské unie a druhým bodem byly nízké ceny mléka, které likvidují stavy krav v Evropě. „Zástupci Slovenska, Maďarska, Polska a České republiky se shodují v tom, že o nerovných podmínkách mezi starými a novými členskými státy Evropské unie se stále jen dokola hovoří a nic se k nápravě neděje,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info