Inspekce zatím neodhalila žádný ředěný burčák

Kvalita burčáků nabízených na trhu je letos podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) oproti minulým rokům výrazně lepší. Inspekce letos zatím neodhalila jediný případ ředění burčáku vodou.Loni byl přitom falšovaný každý sedmý kontrolovaný burčák, předloni téměř každý čtvrtý.

Brněnské laboratoře SZPI dosud analyzovaly deset burčáků a šest vzorků částečně zkvašeného hroznového moštu. Ten se od burčáku liší pouze tím, že nebyl vyroben z tuzemských hroznů. "Ani v jednom případě však nebyl zjištěn žádný vzorek, který by byl ředěný vodou. Vzorky přitom nejsou odebírány namátkově, ale naprosto cíleně po orientačním senzorickém hodnocení na místě," řekla Šmídtová, tisková mluvčí SZPI.

Burčák, tedy kvasící mošt z vylisovaných hroznů, lze v Česku nabízet pod tímto názvem pouze v případě suroviny sklizené a zpracované na území ČR. Při použití importovaných hroznů jde o "částečně zkvašený hroznový mošt". Dovážet hrozny do EU ze třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno. Zákonem povolená doba prodeje burčáku, který je ve vinařských zemích víceméně raritou, je od 1. srpna do 30. listopadu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info