Začíná největší kampaň pro šetrné lesnictví

Největší kampaň na podporu certifikátu šetrného lesnictví FSC odstartovala v pondělí v České republice.

Projekt s názvem „Miluje dřevo, chrání les“ má za cíl upozornit na možnost koupit dřevěné zboží s mezinárodní značkou FSC. Ta zaručuje, že zboží je vyrobeno z legálně těženého dřeva, z lesa, kde se hospodařilo šetrným způsobem k přírodě a s ohledem na lidská a sociální práva obyvatel.

„Značku BIO potravin a její význam zná již většina českých občanů. Značka FSC je paralelou pro výrobky ze dřeva a papíru, její známost je však bohužel zvláště ve srovnání se západoevropskými zeměmi velmi nízká,“ říká Tomáš Duda, zástupce ředitele organizace FSC ČR. Projekt reaguje na stále větší množství mizejících, ohrožených a devastovaných světových lesů, které patří k nejvíce ohroženým ekosystémům planety a na problémy spojené s nelegální těžbou dřeva.

Nelegální těžba vážným problémem

Odhaduje se, že ve víceméně původním, nenarušeném stavu zůstalo už jen asi 22 procent plochy původních pralesů. Každý rok ztrácí svět plochu pralesů o rozloze dvou Českých republik, na níž žijí tisíce druhů rostlin a živočichů. Velmi vážný problém představuje nelegální těžba. V brazilské Amazonii je až 80 procent stromů pokáceno nezákonně. Zhruba polovina tropického dřeva dováženého do zemí Evropské unie pochází také z nelegálních zdrojů. Devastace lesů však není problémem pouze v tropech. Podobným tempem dochází k ničení severských lesů v tajze. Ačkoliv v České republice i jinde v Evropě lesa celkově přibývá, starý kontinent patří k největším spotřebitelům dřeva ze světových lesů.

Problémy s hospodařením nešetrným k přírodě přetrvávají i v řadě zemí Evropy, včetně České republiky. Namísto přírodě blízkých lesů se na řadě míst stále pěstují nepřirozené smrkové monokultury, které hůře odolávají vichřicím a nedokáží při hrozbě povodní zachytit tolik srážek, jako lesy listnaté či smíšené. Navíc zdravotní stav českých lesů patří k nejhorším v Evropě. „Protože ochranu lesů a šetrné lesní hospodaření považujeme za mimořádně závažné téma, rozhodli jsme se ještě více zaměřit na spotřebitele dřevěných a papírových výrobků, kteří mohou svým jednáním pomoci zabránit nelegální těžbě dřeva a přispět tak k ochraně českých i světových lesů,“ uzavřel Duda.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info