Dekofeinování čaje
20.10.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Mezi pozitivní efekty čaje patří především snižování rizika zubního kazu působením obsažených fluoridů, antioxidační působení fenolů a polyfenolů a výživově příznivá přítomnost minerálních látek jako draslík, mangan a hořčík. Obsah kofeinu (theinu), který činí u některých druhů fermentovaného nebo polofermentovaného čaje až 4 %, ovlivňuje činnost srdce, zvyšuje krevní tlak a působí proti únavě. Na druhé straně však tento alkaloid může vyvolávat podráždění, nervozitu a nespavost. V takovém případě se uplatňují dekofeinované varianty.
U švýcarské firmy Infré SA je prvním krokem při odstraňování kofeinu z čaje zvlhčování lístků, aby byly připraveny k extrakci. Čaj se smíchá s vodou, přičemž nabobtná a rozšíří se pŕy, aby se usnadnila extrakce kofeinu. Ta se provádí v extraktoru sestávajícím z 16 sekcí, v nichž je čaj postupně ostřikován rozpouštědelem metylchloridem (MC), který se po 20 minutovém působení z každé sekce vypouští. V posledních třech sektorech se už nepoužívá MC, tam dochází už jen k jeho odkapání.Použitý MC se opakovaně používá k vždy k předcházející fázi extrakce, předestilovaný MC zbavený kofeinu se používá až v poslední extrakční sekci (protiproudá extrakce).
Zbytkový MC se odpaří na vibračním sušicím transportéru s protiproudým vháněním vzduchu s vodní parou v uzavřeném systému. Kondenzát rozpouštědla je opakovaně použit. Na následujícím vibračním transportéru se vzduchem o teplotě 110 oC vysuší zbývající voda. Proces odpařování/sušení trvá ca 20 minut. Při sušení čaje vznikají prachové částice, které se ze vzduchu separují v následujícím cyklonu. Vzduch se před opakovaným použitím přefiltruje přes pórézní polyetylenový blok opatřený na výstupu navíc pórézní teflonovou vrstvou s velikostí pórů 2 až 6 µ.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



