Na pozemkové úpravy půjde z prostředků Pozemkového fondu ČR 400 milionů

Ministerstvo zemědělství iniciovalo novelu zákona o Pozemkovém fondu ČR (PFČR), která umožňuje Pozemkovému fondu poskytovat finanční prostředky na pozemkové úpravy do výše 400 milionů korun ročně.Návrh bude co nejdříve předložen sněmovně ke schválení.

Novela bude kvůli urychlení legislativního procesu prezentována jako poslanecký návrh. Normě vyjádřil podporu předseda zemědělského výboru Jiří Papež.Právě zemědělský výbor, tedy nikoli sněmovna, schvaluje rozpočet Pozemkového fondu. Jeho stanovisko proto bude pro úspěch novely určující.

„Právníci ministerstva zemědělství dnes ráno dostali pokyn, aby dopracovali finální verzi návrhu novely. Cílem je, aby se novela dostala ke schválení poslanci co nejdříve,“ uvedl na dnešním brífinku s novináři ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Smyslem novely je, aby se prostředky, které se na půdě PFČR generují, do půdy také vracely. Pozemkové úpravy tuto návratnost garantují již ze své podstaty.

„Pozemkové úpravy představují dnes i výhledově na dalších nejméně 15 let odpověď na intenzivní tlak společnosti na reálné dokončení restitučního procesu, vyjasnění a stabilizace vlastnictví,“ podotkl ministr Šebesta.

Současné znění zákona sice umožňuje použití finančních prostředků z rozpočtu Pozemkového fondu ČR na pozemkové úpravy, ale pouze na jejich specifickou část. Těmi jsou pozemkové úpravy v okresech s nedokončeným nebo scelovacím řízením zaměřené zejména na odstranění problémů těchto řízení. Umožnění dotovat tuto činnost cestou rozpočtu Pozemkového fondu je s ohledem na výše uvedené skutečnosti podle ministra logickým vyústěním předchozího vývoje.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info