Souhrn událostí uplynulého dne – 21. 10. 2009

EU se opět nedohodla na povolení dalších GMO

EU je nyní závislá na dovozu krmiv z USA. Ministři zemědělství Evropské unie se opět nedohodli na povolení některých geneticky upravených plodin (GMO) v EU, především kukuřice. Tento výsledek přitom prodlužuje krizi, které čelí farmáři, jimž se nedostává krmiva pro dobytek. Unie je v současnosti závislá na dovozu krmiv ze Spojených států, k jejichž výrobě se používá sója, ta však obsahuje stopy GMO a firmy se je rozhodly prozatím nedovážet. Situaci tak bude muset vyřešit Evropská komise, která může rozhodnutí států obejít a plodiny povolit.

Na pozemkové úpravy půjde z prostředků Pozemkového fondu ČR 400 milionů

Ministerstvo zemědělství iniciovalo novelu zákona o Pozemkovém fondu ČR (PFČR), která umožňuje Pozemkovému fondu poskytovat finanční prostředky na pozemkové úpravy do výše 400 milionů korun ročně. Návrh bude co nejdříve předložen sněmovně ke schválení. Novela bude kvůli urychlení legislativního procesu prezentována jako poslanecký návrh. Normě vyjádřil podporu předseda zemědělského výboru Jiří Papež.Právě zemědělský výbor, tedy nikoli sněmovna, schvaluje rozpočet Pozemkového fondu. Jeho stanovisko proto bude pro úspěch novely určující.

Orba snižuje ztráty živin

Ztráta živin z půdy se při redukovaném zpracování nesnižuje. To ukázaly výzkumy francouzského ústavu Arvalis Institut du Végétal. A ztráty fosforu dokonce stouply, jestliže bylo zpracování půdy redukováno. Vědci ve více než 15 let trvajícím pokusu zjistili, že ukládání dusíku v půdě není systémem zpracování půdy téměř ovlivněno. Podsev přes zimu často bývá mnohem efektivnějším způsobem, jak dusík v půdě udržet.

Opatření ke zvyšování bezpečnosti vajec v USA

Pro prevenci výskytu salmonel na vejcích během výroby, skladování a přepravy vydal úřad FDA nový právní předpis. Úřad FDA vydal v červenci 2009 nová pravidla pro prevenci Salmonella enteritidis (SE)na vejcích během výroby, skladování a přepravy „Egg Safety: Prevention of Salmonella Enteritidis in Shell Eggs During Production, Storage, and Transportation“ (Docket No. FDA-2000-N-0190). Jsou zařazena do sekce 21 CFR (Code of Federal Regulations), část 16 a další důležité souvislosti jsou uvedeny v části 118.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info