Dovoz chlorovaných kuřat z USA

Zákaz dovozu považují Američané za nepřiměřenou bariéru v mezinárodním obchodu

Evropská unie nejspíš definitivně uzavřela cestu k dovozu "chlorovaného" kuřecího masa ze Spojených států. Ministři zemědělství EU přijali definici, která stanovuje podmínky, za nichž se v evropském společenství může kuřecí maso prodávat. Tímto rozhodnutím se unie vystavuje možné žalobě ze strany USA u Světové obchodní organizace (WTO). USA již několikrát v minulosti daly najevo, že zákaz, jenž platí už nyní, považují za nepřiměřenou bariéru v mezinárodním obchodu. Američané, jejichž producenti maso často omývají ve slabém roztoku chloru, tvrdí, že je zákaz stojí značné peníze. Ročně prý na tržbách přicházejí o zhruba 200 milionů dolarů (zhruba 3,4 miliardy korun).

Proti povolení dovozů je však téměř celá EU včetně České republiky. ČR donutila své chovatele před vstupem do unie investovat do modernějších technologií, a nyní by mohli být ohroženi konkurencí. Evropská unie původně uvažovala, že by dovoz podobně upravených kuřat dočasně povolila, ale nakonec se podvolila tlaku členských států. Jediným zastáncem zrušení zákazu byla a stále je Velká Británie, kde jsou pravidla k prodeji kuřecího masa i tak poměrně benevolentní. Britové se však budou muset smířit i s dalším omezením, které údajně jejich prodejce připraví o miliony liber. V rámci pravidel se EU rozhodla zakázat i prodej rozmraženého kuřecího masa. V britských obchodech je přitom stále možné podobné maso koupit; kuřecí je dovezeno jako zmražené, ale prodává se jako chlazené.

Kuřecí válka není jediným obchodním sporem EU a USA. Spojené státy předložily WTO stížnost na cla Evropské unie na řadu zboží z oblasti informačních technologií, jako jsou například počítačové monitory. Američtí průmyslníci si stěžují, že EU porušuje Dohodu o informačních technologiích (ITA), která zrušila cla na řadu technologických produktů, aby podpořila obchod. Evropská komise však s jejich názorem nesouhlasí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info