Souhrn událostí uplynulého dne – 22. 10. 2009

Velké pivovary přestaly dodávat svazu čísla o výrobě,bojí se ÚOHS

Tři největší tuzemští výrobci piva, Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen a skupina Heineken přestali od srpna Českému svazu pivovarů a sladoven dodávat údaje o své výrobě, bojí se prý postihu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, řekl ČTK výkonný ředitel svazu Jan Veselý a potvrdili sami výrobci. Dle vyjádření antimonopolního úřadu však systém zveřejňování údajů, který funguje devatenáctým rokem, hospodářskou soutěž nenarušuje. Pivovary zasílaly až do letošního července každý měsíc svazu čísla od roku 1991. Svaz následně zveřejňoval souhrnná čísla o oboru, což je mu momentálně znemožněno.

Mediální trik eurokomisařky pro zemědělství

Evropská unie nejspíš pomůže producentům mléka více než sedmi miliardami korun (280 milionů eur) z unijního rozpočtu pro příští rok. Řekla to eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová. Unie tak vyhoví požadavku 21 členských států, mezi nimiž je i ČR, na poskytnutí mimořádné dotace 300 milionů eur (zhruba 7,8 miliardy Kč), přičemž celá tato částka v rozpočtu údajně není. Vyprázdním svoje kapsy. Pro farmáře mám 280 milionů eur. Nemám konto ve Švýcarsku, abych mohla dát více, vysvětlovala eurokomisařka výši mimořádné dotace s tím, že vyčlenění peněz musí ještě schválit ministři financí a musí se k němu vyslovit i Evropský parlament.

Jirovský: Počet zaměstnanců zemědělství letos klesne až o 10.000

Počet lidí zaměstnaných v zemědělství by se mohl letos snížit v porovnání s uplynulým rokem až o deset tisíc. ČTK to dnes řekl předseda Zemědělského svazu České republiky Miroslav Jirovský. Zemědělské podniky, které již více než rok trápí propad výkupních cen komodit, podle něj nejen propouštějí, ale i snižují platy zaměstnanců. V loňském roce pracovalo v zemědělství 126.400 lidí, mzdy v oboru jsou oproti národnímu hospodářství dlouhodobě výrazně podprůměrné. V letošním roce zemědělci i přes 30miliardové dotace očekávají, že hospodaření oboru skončí poprvé od vstupu země do Evropské unie v roce 2004 ztrátou.

Bezpečné používání vajec ve veřejném stravování

Doporučení pro manipulaci, skladování a tepelnou úpravu vajec. Návod pro tekutá vejce. Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) uveřejnil online doporučení týkající se bezpečného použití vajec ve stravovacích službách. Doporučení zahrnuje manipulaci, skladování a tepelnou úpravu vajec, použití pasterovaných vajec a použití vajec u rizikových skupin. Dává také návod na vytloukaná (tekutá) vejce, která se shromažďují v nádobě a poskytovatelé stravovacích služeb je následně používají během dne. Vejce mohou obsahovat bakterii salmonelu a to uvnitř nebo na povrchu skořápky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info