Souhrn událostí uplynulých dní – 23. - 25. 10. 2009

Podle MŽP může naše země snižovat emise skleníkových plynů o 28 milionů tun ročně

Ministerstvo životního prostředí ve čtvrtek představilo a odeslalo do veřejného a meziresortního připomínkového řízení aktualizovaný návrh Politiky ochrany klimatu ČR. Návrh ukazuje, že Česká republika má možnost snižovat emise skleníkových plynů o 28 milionů tun ročně, tedy do roku 2020 o jednu pětinu ve srovnání s rokem 2005. „Oproti roku 1990 můžeme skleníkové emise do roku 2020 snížit o 40 procent,“ říká ministr životního prostředí Ladislav Miko. Podle propočtů nezávislého expertního týmu, který pro MŽP Politiku ochrany klimatu zpracovával, je dosažení tohoto cíle možné při realizaci všech navrhovaných opatření, a to za přijatelných ekonomických nákladů a bez výstavby nového jaderného zdroje.

SZIF již vyplatil téměř čtyři miliardy korun záloh přímých plateb

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatil během necelého týdne zemědělcům na zálohách plateb na plochu téměř 3,9 miliardy korun. ČTK to řekl mluvčí fondu Vladimír Voráček. Jednotné platby na plochu (SAPS) jsou nejvýznamnější farmářskou dotací. Do konce listopadu by měl fond zemědělcům postupně vyplatit 70 procent z celkové částky pro letošní rok, která činí 518.000 eur (přibližně 13,4 miliardy korun). Od začátku prosince pak na účty farmářů poputuje zbývajících 30 procent. Vyplácení dotací letos začalo 16. října.

ČSÚ: V uplynulých dvou týdnech o sedm korun podražila rajčata

V uplynulých dvou týdnech v Česku o více než sedm korun zdražila rajčata. Podražil také cukr krystal a čerstvé máslo. Naopak levnější byly papriky, sýr eidamská cihla a šunkový salám. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Statistici k 20. říjnu zaregistrovali největší zdražení u rajčat. Ta zlevnila o 25 procent, tedy průměrně o 7,28 koruny na 36,31 koruny za kilogram. Stouply ceny cukru krystal, které se zvýšily o 1,13 koruny a kilogram se tak prodával v průměru za 19,51 koruny. Zdražilo také čerstvé máslo, a to o 3,60 koruny na 101,21 koruny za kilogram.

Ministr zemědělství schválil potravinářské projekty PRV v plné výši

Ministerstvo zemědělství podpoří prostřednictvím Programu rozvoje venkova všechny žadatele v opatření I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům ze 7. kola příjmu žádostí. Ministr zemědělství Jakub Šebesta rozhodl o schválení všech projektů předložených v červnu letošního roku v sektoru potravinářské výroby, které splnily základní podmínky pro vstup do opatření I.1.3. Podporou ve výši téměř 895 miliónů korun tak umožní realizaci zhruba 240 investičních akcí, zaměřených na posílení konkurenceschopnosti zemědělsko-potravinářského odvětví.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info