Kůrovce se bojí také na Vysočině

Vlastníci lesů a lesníci se snaží zahnat nebezpečí, že by se mohl přemnožit kůrovec, který poškozuje lýko stromů. Daří se mu díky teplému a suchému počasí a také v důsledku letošních i loňských kalamit.

„Na Jihlavsku je nejvíce rozmnožený kůrovec okolo Kamenice, kde jsou převážně smrkové lesy,” řekla Michaela Semerádová z odboru životního prostředí Magistrátu města Jihlavy.

Problém přemnožení nastal podle Semerádové kvůli tomu, že lesy vlastní více lidí, kteří nemusí bydlet v okolí lokality. Když vlastník, třeba z Prahy, nepodchytí kůrovce včas, může způsobit velkou zkázu. „Odborní lesní hospodáři upozorňují majitele na tento problém a napíší mu dopis. Také často jezdí na kontroly, a pokud vlastník kůrovcové dřevo nezpracuje, může dostat pokutu do výše sta tisíc korun,” vysvětlila.

Kůrovec je nebezpečný hlavně pro smrkové lesy, kde se jiný druh stromu nevyskytuje. Nejvíce se na Vysočině kůrovce obávají na Pelhřimovsku, Třebíčsku a Havlíčkobrodsku. Na přelomu srpna a září tam totiž bylo nejvíce nezpracovaného kůrovcem napadeného dřeva.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info