Češi budou pít dražší pivo, kvůli spotřební dani

Tradiční nápoj bude dražší. Kvůli nárůstu spotřební daně od ledna ohlašují velké pivovary v Česku zvýšení ceny piva. Nepopulárnímu kroku se nevyhnou ani ty menší na Třebíčsku a v okolních okresech. Milovníci zlatavého moku si v hospodách připlatí.

Ze zvýšení daní, které je na obzoru, nemají radost v Malostránském pivovaru ve Velkém Meziříčí. „Jestli se mluví o spotřební dani, tak minipivovary dopadnou špatně. Náš pivovar si na sebe vydělá, ale není to moc lukrativní,“ řekl Vlastimil Požár, správce pivovárku, který sídlí v Hotelu Jelínkova vila. „Zatím jsme se o tom nebavili, protože chystáme nový jídelníček, ale navýšení ceny asi bude potřeba. U našeho domácího piva Harrach se snažíme dávat zákazníkům maximum chuti a vůně. Hodně lidí ale dnes přestává chodit do hospod, zůstává doma a pije z lahví,“ popsal skutečnost Vlastimil Požár.

Zvýšení ceny se nevyhne Akciový pivovar Dalešice. Podle slov ředitel Ladislava Urbana to bude v hospodách o korunu na půllitr. Vyšší spotřební daň jsou náklady, se kterými se nepočítalo.

„Spotřební daň do ceny piva promítnout musíme. Odevzdáme to ale do nenasytného státního rozpočtu,“ posteskl si Miloš Vostrý, obchodní ředitel Pivovar Jihlava.

Nevyhne se tomu žádný pivovar

„Ta spotřební daň postihne každého, nevím o tom, že by nějaký pivovar nereagoval,“ řekl Milan Janírek, vedoucí obchodních zástupců Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod. Ceny budou prý určitě upravovat i v Rodinném pivovaru Bernard v Humpolci. Zatím ale není rozhodnuto o termínu a zda to budou láhve nebo sudy. Jedním z důvodů je podle mluvčího Zdeňka Mikuláška zvýšení spotřební daně.

Návštěvníci hospod zdražení piva dosud příliš neregistrují. „S přáteli chodím posedět jednou za měsíc, tak mi to moc nevadí. Peníze kolikrát utratím za jiné nepotřebné věci,“ vyjádřila se sedmadvacetiletá Martina Hlaváčková z Třebíče. Bydlí s přítelem, děti zatím nemají, na pivo jim zbude.

Jasno už má s pivem podnikatel Josef Čermák. Provozuje restaurace Bílý dům v Moravských Budějovicích a Miami v Nových Syrovicích. „Budeme kopírovat cenu danou výrobcem. Točíme Plzeň a Gambrinus. Plzeň bude dražší o korunu, Gambrinus zůstane na stejné ceně,“ řekl.

Řada restaurací na Třebíčsku se zatím cenou piva nezabývala. „My jsme to ještě neřešili, protože teď chystáme nové věci, například pizzu,“ sdělila Jana Benáčková, provozní vedoucí hotelu Opera v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Držet, co to půjde

„Cenu piva se budu snažit držet na dosavadní úrovni, co to půjde,“ řekl Josef Kudláček, vedoucí třebíčského hostince Betlém. Jednou už prý pivovar zdražil, v Betlémě to ale promítli do ceny až po třech měsících.

Restaurant a Bar Monaco v Náměšti nad Oslavou zatím nové ceny od dodavatele nedostal. „Máme Starobrno desítku a jedenáctku a Hostan desítku. Minulý týden tady byl obchodní zástupce a nic neříkal,“ sdělila Zdena Kratochvílová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info