Souhrn událostí uplynulého dne – 26. 10. 2009

AK: Na Hané klesly výkupní ceny obilí, jsou pod výrobními náklady

V Olomouckém kraji klesly výkupní ceny obilí. Například za tunu nejkvalitnější potravinářské pšenice obchodníci v regionu nabízejí 2800 korun, zhruba o 200 korun méně než před měsícem. Loni cena potravinářské pšenice činila i 4000 korun za tunu. Současné ceny jsou výrazně pod výrobními náklady, řekl dnes ČTK ředitel olomoucké AK Miloš Porč. Pokles výkupních cen nastal podle něj i u krmného obilí, které se v regionu prodává za 2000 korun za tunu, zhruba o 200 korun levněji než ke konci září.

Farmářům se nelíbí nízké ceny mléka, na protest ho vylijí do polí

Zemědělci na několika místech v Česku ve čtvrtek vylijí do polí desítky tisíc litrů mléka. Budou tak protestovat proti jeho nízkým výkupním cenám. Přesný seznam míst zveřejní Agrární komora na úterní tiskové konferenci, řekl ředitel Agrární komory Jan Veleba. Například na jihu Moravy se do akce zapojí všichni producenti mléka na Blanensku. Do pole obce u Bořitov vylijí asi třetinu denní produkce, tedy zhruba 25 až třicet tisíc litrů mléka, uvedl předseda představenstva blanenské Agrární komory Kamil Vystavěl.

Biopaliva nejsou vůbec ekologická

Počet lidí zaměstnaných v zemědělství by se mohl letos snížit v porovnání s uplynulým rokem až o deset tisíc. Prohlásil to předseda Zemědělského svazu České republiky Miroslav Jirovský. Zemědělské podniky, které již více než rok trápí propad výkupních cen komodit, podle něj nejen propouštějí, ale i snižují platy zaměstnanců. V loňském roce pracovalo v zemědělství 126 400 lidí, mzdy v oboru jsou pak oproti dalším odvětvím národnímu hospodářství dlouhodobě výrazně podprůměrné.

Česko se od ledna stane doslova rájem pytláků, myslivci protestují

Od Nového roku budou mít čeští pytláci žně. Velké výhody totiž pytlákům plynou z novely trestního zákona, která začne platit od 1. ledna 2010. Ta totiž počítá s­tím, že pytláctví bude trestné jen v případě, když neoprávněně uloví zvěř či ryby za více než pět tisíc korun. V praxi to znamená, že pokud si pytlák zrovna nevyhlédne trofejního srnce nebo jelena, nikdy se cena masa z upytlačené zvěře přes pět tisíc korun nepřehoupne. Dosud platí to, že pytlák je ten, kdo zvěř loví. Po novele je pytlákem ten, který už zvěř ulovil.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info