Pozitivní bilance trhu s přírodními střevy

Německo a Evropská unie jsou považovány za stabilní odbytové trhy s vysokým objemem obchodovaných přírodních střev, zatímco údaje o odbytu speciálně z Ruska a Asie se podle roční zprávy vyvíjely velice dynamicky.

Roční statistika německého Naturdarm-Handels je přitom ovlivněna četnými vedlejšími efekty, což je přímo patrné ze srovnání s předcházejícím rokem.

To odpovídá předběžným odhadům svazu o tom, že vyvezené množství 80 437 tun zaznamená oproti předcházejícímu roku snížení o 11,2 procent. Cena obchodovaného zboží mírně stoupla (o 16,3 procenta) na hodnotu přes 325 milionů EUR.

Tyto výsledky jsou velice významně ovlivněny zvýšením přímých dovozů ze zemí původu, výrazným zdražováním surovin, zvýšenou poptávkou po kvalitním vysoce hodnotném zboží, stejně tak jako kolísáním měnových kurzů například v zahraničním obchodě s Ruskem.

S 50 320 tunami a podílem 63 procent na celkovém vývozu vede seznam odběratelů Evropská unie. Přitom Dánsko a Polsko jsou nejdůležitějšími dovozci. S 8 603 tunami patří vedoucí pozice Dánsku, které je následované Polskem s 8 343 tunami. Mimo Evropské unie jsou významnými vývozci především Brazílie, Hongkong a Rusko. Dohromady mají tyto země podíl 29,15 procent na celkovém vývozu.

Stejně jako vývoz, tak v roce 2008 setrval i dovoz na stabilní úrovni. Dohromady bylo do Německa dovezeno 55 625 tun přírodních střívek v celkové hodnotě 406 milionů EUR. Významnou roli jako tranzitní země Evropské unie hraje Nizozemsko. V roce 2008 bylo přes státy Beneluxu dovezeno do Německa 9 746 tun tohoto zboží. Mimo Evropskou unii zůstává nejdůležitější dovozní zemí pro Německo Čínská lidová republika.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info