Zemědělci upřesňují: Ve čtvrtek vylijí půl milionu litrů mléka

Zemědělci ze Zlínska vylijí do polí polovinu své denní produkce 16 tisíc litrů mléka. Na Blanensku skončí v polích až 25 tisíc litrů.

Čtvrteční protest zemědělců, kteří se bouří proti nízkým výkupnám cenám mléka, nabírá přesnější obrysy. Zemědělci ve čtvrtek vylijí celkem půl milionu litrů mléka na nejméně osmi místech ČR. Novinářům to v úterý řekl prezident Agrární komory Jan Veleba, podle kterého počet míst farmáři dnes odpoledne ještě upřesní.

Jen zemědělci ze Zlínska vylijí ve čtvrtek do polí 16.000 litrů mléka, což je polovina jejich denní produkce. Do akce zapojí všichni producenti mléka na Blanensku. Do pole obce u Bořitov vylijí asi třetinu denní produkce, tedy zhruba 25.000 až 30.000 litrů mléka.

Protest má znovu upozornit na nízké výkupní ceny mléka, které jsou dvě až 2,50 Kč pod výrobními náklady. Pravděpodobně nejsilnější bude účast zemědělců na Vysočině, kteří dodávají největší množství mléka v Česku.

Veleba uvedl, že podle jeho informací zemědělci budou mléko vylévat na pole poblíž obce Puklice u Jihlavy, Oslavan v okrese Brno-venkov, na Kroměřížsku, u Ústí nad Orlicí, na Blanensku, v jižních Čechách, na Plzeňsku a na Náchodsku.

Ministerstvo zemědělství si podle jeho mluvčího Petra Vorlíčka uvědomuje složitou situaci, ve které se tuzemští producenti mléka již delší dobu nacházejí. Podle něj Česká republika od roku 2010 počítá s podporou trhu s mlékem také prostřednictvím článku, který umožňuje převést až 3,5 procenta z národních přímých plateb na speciální programy, a mléko bude upřednostněno.

Posledním krokem ze strany EU je podle Vorlíčka začlenění produkce mléka mezi sektory, pro které lze v případě krizové situace přijmout zvláštní opatření.

Zlínsko vylije přes 16 tisíc litrů

Protestní akci podle Veleby organizují farmáři v regionech, o jejich konečné podobě budou dnes odpoledne jednat ve Velké Bíteši. Někteří zemědělci prý uvažují o tom, že mléko budou vylévat i v pátek. "Agrární komora tyto farmáře podporuje a staví se za ně," podotkl Veleba.

Celorepubliková protestní akce se ve Zlínském kraji uskuteční v Morkovicích-Slížanech a mezi Rymicemi a Roštěním na Kroměřížsku. ČTK a Českému rozhlasu to v úerý řekl předseda zlínské agrární komory Petr Slovák.

Prozatím svou účast na protestu přislíbili například Zemědělské družstvo vlastníků Fryšták, Družstvo Zádveřice-Raková, soukromý zemědělec Josef Svízela z Velkého Ořechova a Agrodelta Štípa.

Například podnik ve Fryštáku denně vyprodukuje 18.000 litrů mléka. Družstvo podle jeho předsedy Milana Zaorálka denně prodělá minimálně 36.000 korun, za měsíc je to pak jeden milion korun. "Krav máme 650. Zatím jsme jejich stavy nesnižovali, my se tím živíme," doplnil.

Zhruba o polovinu méně krav má soukromý zemědělec Josef Svízela z Velkého Ořechova na Zlínsku. Ty denně vyprodukují 6000 litrů mléka a podnik denně prodělá asi 12.000 korun. "Zaměstnávám přibližně 18 lidí. Kdyby došlo ke krizovému jednání, to je zabít krávy, tak přijde asi 15 lidí o práci," řekl Svízela.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info