Vláda vyhlásila Českobudějovické rybníky a Dehtář za ptačí oblasti

Vláda včera vyhlásila ptačí oblasti v lokalitách Českobudějovické rybníky a rybník Dehtář. Schválila tak návrh ministra životního prostředí Ladislava Mika.

Podle jeho úřadu hrozilo, že na Česko brzo dopadnou sankce Evropské komise, která už v této kauze zahájila řízení o porušení směrnice o ochraně volně žijících ptáků. Ministerstvo zemědělství naopak ve sporu, který trval pět let, hájilo zájmy chovatelů ryb. Premiér Jan Fischer včera ocenil, že se v této „vleklé záležitosti“ dokázali ministři životního prostředí, zemědělství a dopravy shodnout. Navíc, ochránit obě území v evropské síti Natura 2000 Česko slíbilo Evropské unii.

Ptačí oblast má na Českobudějovických rybnících chránit pravidelně hnízdící populace kvakoše nočního, rybáka obecného a slavíka modráčka. V lokalitě se také shromažďují husy velké a kopřivky obecné. Dehtář je zase mimo jiné hnízdištěm rybáka obecného.

Ovšem, zdaleka ne všichni jsou ptačí oblastí nadšení. Třeba pro Rybářství Hluboká, které hospodaří na Dehtáři, znamenají omezení ztrátu v milionech korun ročně. „Krátká budoucnost ukáže, co změna přinese. Protože oblasti tu vyhlašují pro ptáky, kteří tu jsou díky tomu, jak na rybnících hospodaříme. Když tu vyhlásí ptačí oblast, tak to neznamená, že se sem ptáci slétnou,“ řekl ředitel rybářství Vladimír Kaiser.

Omezení nevítají ani Lesy a rybníky města Českých Budějovic. „Omezujících opatření, která se na nás valí, je takové množství, že každé další nám ztrpčuje život,“ řekl ekonom firmy Jiří Staněk. Dodal, že se k tématu nemůže blíž vyjádřit, protože navrhovaných variant bylo několik a nezná schválenou verzi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info