Mléko budou zemědělci vylévat na osmi místech ČR

Zemědělci ve čtvrtek vylijí celkem zhruba půl milionu litrů mléka na nejméně osmi místech ČR. Budou tímto způsobem protestovat proti nízkým výkupním cenám, kvůli kterým prý musejí snižovat početní stavy krav. Novinářům to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba, podle kterého počet míst farmáři dnes odpoledne ještě upřesní.

Veleba uvedl, že podle jeho informací zemědělci budou mléko vylévat na pole poblíž obce Puklice u Jihlavy, Oslavan v okrese Brno-venkov, na Kroměřížsku, u Ústí nad Orlicí, na Blanensku, v jižních Čechách, na Plzeňsku a na Náchodsku.

Protestní akci podle Veleby organizují farmáři v regionech, o jejich konečné podobě budou dnes odpoledne jednat ve Velké Bíteši. Někteří zemědělci prý uvažují o tom, že mléko budou vylévat i v pátek. "Agrární komora tyto farmáře podporuje a staví se za ně," podotkl Veleba, podle kterého je vylévání mléka krajním a zoufalým gestem farmářů.

Například na jihu Moravy se do akce zapojí všichni producenti mléka na Blanensku. Do pole u obce Bořitov vylijí asi třetinu denní produkce, tedy zhruba 25.000 až 30.000 litrů mléka. "Chceme upozornit na to, že kritická situace v mléce se už více než rok neřeší a producentům mléka hrozí kvůli nízkým výkupním cenám mléka zánik," řekl ČTK předseda představenstva blanenské Agrární komory Kamil Vystavěl.

Mlékárny nyní za litr mléka platí producentům kolem 5,50 Kč, podle Vystavěla by reálná cena včetně přiměřeného zisku měla být kolem 40 eurocentů, tedy zhruba deset korun.

Od roku 1993 v Česku podle údajů AK klesl počet dojnic z jednoho milionu na zhruba 380.000. Kvůli nízkým výkupním cenám mléka a jeho přebytku na evropském trhu se prý navíc stavy dojnic nadále rychle snižují.

Veleba varoval, že za dva až tři roky by se podle některých analýz mohl počet dojnic v tuzemských chovech snížit až na necelých 200.000 kusů, což by prý v zemědělství připravilo o práci 40.000 lidí. V přidružených oborech, jako jsou míchárny krmiv či veterinární a inseminační služby, by počet pracovníků mohl klesnout o 10.000 a ve zpracovatelském průmyslu o 24.000 lidí.

"Nepřejeme si, aby se tak stalo, ale vývoj k tomu směřuje," podotkl Veleba, podle kterého ministerstvo zemědělství letos navíc připravuje snížení plateb na jednotku dojených krav. "Farmáři dostanou nižší platbu než loni. Je to hotová věc, kterou (na MZe) zatajili," prohlásil.

Mze si podle jeho mluvčího Petr Vorlíčka uvědomuje složitou situaci, ve které se tuzemští producenti mléka již delší dobu nacházejí. "Ministerstvo maximálně podporuje všechny kroky, které mají za úkol tíživou situaci zemědělců produkujících mléko řešit. Je nám však líto, že už tak problematická situace v sektoru mléka je komplikována ještě protestními akcemi, které podle našeho soudu řešení nepřinášejí," sdělil v pondělí ČTK mluvčí.

Vorlíček připomněl, že ČR od roku 2010 počítá s podporou trhu s mlékem také prostřednictvím článku, který umožňuje převést až 3,5 procenta z národních přímých plateb na speciální programy a mléko bude upřednostněno. Posledním krokem ze strany EU je podle Vorlíčka začlenění produkce mléka mezi sektory, pro které lze v případě krizové situace přijmout zvláštní opatření.

Minulý týden byl také schválen dokument, na základě kterého Evropská komise schválila přidělení částky 280 milionů eur (zhruba 7,3 miliardy Kč) na rozšíření podpůrných opatření v sektoru mléka. "Tyto zásahy do trhu s mlékem ale dosáhly stropu svých možností. Zlepšení situace lze dosáhnout pouze stimulací poptávky. Podle názoru ministerstva takovéto akce (protesty zemědělců) nepovedou k žádnému hmatatelnému výsledku," podotkl Vorlíček.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info