Protest zemědělců začal, pole polykají tisíce litrů mléka

V Česku odstartoval celorepublikový protest zemědělců proti nízkým výkupním cenám mléka.

Zemědělci v Česku zahájili ve čtvrtek dopoledne protest proti nízkým výkupním cenám mléka. Jako první vylili mléko do pole producenti mléka v Ústí nad Orlicí a na Blanensku u Lysic 30.000 litrů mléka na protest proti jeho nízkým výkupním cenám.

V Ústí se sešla asi stovka zemědělců, přivezli transparenty, na dodávce vyčnívala molitanová kráva. Na ulici z cisterny vypustili asi 1000 litrů krmného mléka. Před budovu zemního pracoviště ministerstva zemědělství byla k rozebrání hromada brambor.

K nim se během dopoledne připojili i zemědělci ze Zlínského kraje, kteří vylili do polí přibližně 41.500 litrů mléka. Nejsilnější protesty se čekají na Vysočině, odkud se dodáva největší množství mléka v Česku.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby zemědělci ve čtvrtek vylijí celkem půl milionu litrů mléka na nejméně osmi místech ČR, což odpovídá zhruba sedmi procentům jeho tuzemské denní produkce, která činí 7,3 milionu litrů. Protest má znovu upozornit na nízké výkupní ceny mléka, které jsou dvě až 2,50 Kč pod výrobními náklady.

"České zemědělství se musí vyrovnat s tím, že ho veřejnost vnímá často negativně. Ministerstvo zemědělství se o nás nezajímá vůbec," řekl Jaroslav Vaňous z pražské pobočky Zemědělského svazu.

Podmáčené pole donutilo změnit Blanenské plán

Producenti mléka z Blanenska vylili do pole u Lysic 30.000 litrů mléka. Akce, která začala s mírným zpožděním kolem 10:00, se měla původně konat u Bořitova. Kvůli podmáčeným polím ji ale zemědělci přesunuli mimo frekventovaný tah z Brna do Svitav, aby silnici traktory a cisterny neznečistily blátem z pole.

Do mlékáren dodává většina producentů z Blanenska litr mléka za cenu kolem 5,50 korun, což je pro ně likvidační. Ve ztrátě se pohybují už 16 měsíců a pokud se něco nezmění, hrozí likvidace stád, řekl ČTK šéf blanenské Agrární komory Kamil Vystavěl. Podle něj by mělo ministerstvo zemědělství zvážit personální změny.

"Slibovala se nějaká pomoc pro zemědělce, nic z toho se ale nenaplnilo. Proto požadujeme, aby se zvážilo, zda by někteří z pracovníků na ministerstvu zemědělství neměli odejít, když tu situaci nedokážou zvládnout," řekl Vystavěl. Podle něj by reálná cena včetně přiměřeného zisku měla být kolem 40 eurocentů, tedy kolem deseti korun.

Do protestu se zapojilo všech 29 producentů mléka, jedna firma nedávno musela s výrobou skončit a prodala všech více než 250 dojnic. "Mléko do polí vylévalo 13 firem. Šlo asi o třetinu jejich produkce, tedy zhruba 30.000 litrů mléka. Cena takového množství se pohybuje kolem 150.000 korun," dodal Vystavěl.

Zemědělci ze Zlínského kraje vylili do polí přibližně 41.500 litrů mléka. Producenti mléka ČTK řekli, že protestní akci označili jako krok ze zoufalství. Denně prý prodělají přes 10.000 korun, podle počtu krav.

Desetitisíce lidí přijde o práci, varuje Agrární komora

Prezident AK Jan Veleba v úterý varoval, že za dva až tři roky by se podle některých analýz mohl počet dojnic v Česku snížit až na necelých 200.000 kusů, což by prý v zemědělství připravilo o práci 40.000 lidí. V přidružených oborech, jako jsou míchárny krmiv či veterinární a inseminační služby, by počet pracovníků mohl klesnout o 10.000 a ve zpracovatelském průmyslu o 24.000 lidí.

Zemědělcům vadí, že od roku 1989 Česko ztrácí soběstačnost a potraviny se ve stále větším množství dovážejí z jiných států. Farmáři opakovaně upozorňují na nízké výkupní ceny potravin u jiných komodit. Stěžují si na nízké dotace a na to, že se jim nedaří splácet úvěry, za něž pořídili zemědělskou techniku.

"Nemám geniální řešení. Ale by bylo by možné určit kvóty, které by zemědělcům garantovaly ceny na úrovni výrobních nákladů. Možnost je vzít peníze určené na zemědělský fond a dát je zemědělcům na dotace," řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Autor/ři: Libor Akrman, ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info