Tuňáci vymírají, lidstvo už je téměř vyjedlo. Vědci volají po zákazu lovu

Navrhované omezení rybolovu tuňáka obecného v Atlantiku je zdůvodňováno tím, že podle analýzy vědců došlo k výraznému poklesu jeho stavu.

Poradci Mezinárodní komise pro ochranu tuňáků v Atlantiku (ICCAT) z řad vědců říkají, že se stavy těchto ryb nyní snížily na pouhých 15 procent dřívější populace. Omezení jejich lovu proto považují za více než nutné.

Doporučení vítají skupiny ochránců přírody, které již dlouho tvrdí, že jedině snížení rybolovu může vést k přežití tohoto živočišného druhu.

ICCAT se sejde do 10 dnů, aby doporučení vědců posoudil.

Vědecká analýza následovala po nedávném návrhu Monaka na zákaz mezinárodního obchodu s tuňákem obecným v Atlantiku, a to v rámci Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES). Návrh již získal podporu několika dalších evropských zemích.

"K ochraně stavu tuňáků je třeba přerušení rybolovu a pozastavení mezinárodního obchodu s touto rybou," říká Sergi Tudela z odboru Světového fondu na ochranu přírody (WWF) zabývajícího se rybolovem a životním prostředím ve Středomoří.

"Musíme přestat nemilosrdně využívat těchto křehkých přírodních zdrojů, dokud se neukážou jasné známky oživení populace tuňáka. Poté je třeba zavést udržitelné hospodaření s touto rybou a kontrolní mechanismy, které ho zajistí," myslí si Tudela.

Kvóty jsou stále překračovány

Už dlouhá léta ICCAT stanovuje vyšší kvóty na lov tuňáka, než jaká jsou doporučení vědců. Problém je navíc umocněn nelegálním rybolovem tohoto druhu, který podle některých odhadů přidá k oficiálním kvótám dalších 30 procent ryb.

Nezávislá zpráva zveřejněná vloni došla k závěru, že regulace lovu tuňáků ze strany ICCAT je "hanebná". Zpráva obvinila členské země za to, že neakceptovaly stanoviska vědců a tolerovaly nelegální činnost svých lodí. Zpráva doporučila dočasné ukončení rybolovu ve Středomoří, kde se uloví nejvíce tuňáků. Opatření už získalo podporu z USA.

Monacká vláda, frustrovaná neschopností ICCAT řešit uvedené problémy, podpořila skupiny ochranářů a předložila svůj návrh na zákaz obchodu s tuňákem v rámci CITES. Návrh bude projednán na nejbližším zasedání této organizace příští rok v březnu. Bude-li přijat, výrazně omezí obchod s tuňáky.

Stanovit skutečné stavy tuňáka je obtížné

Tuňák obecný se loví především v zemích kolem Středozemního moře, ale většina jeho masa se spotřebuje v Asii, především v Japonsku. Tato země tvrdí, že komerční lov ryb by měl být regulován organizacemi jako je ICCAT, nikoliv CITES.

"Správně by se měly zavést nulové kvóty," říká Sue Liebermanová, ředitelka mezinárodní sekce ochranářské organizace Pew Environment Group. "Nebylo by to navždy - populace tuňáka se zotaví, ale nikoliv při zachování současného tempa úlovků."

Vědecký výbor ICCAT uvažoval o různých způsobech, jak analyzovat pokles tuňáků – zdali začít od odhadů, kolik jich bylo v mořích před začátkem průmyslového rybolovu, nebo od nejvyšších spolehlivě zaznamenaných stavů, a různé rychlosti reprodukce.

Výbor došel z dostupných dat k závěru, že s 96% pravděpodobností jsou stavy tuňáků ve východním Atlantiku a Středozemním moři nyní méně než 15procentní oproti stavu před zahájením průmyslového rybolovu.

Delegáti ICCAT rozhodnou o případné další regulaci lovu tuňáka na svém nadcházejícím zasedání v Brazílii. "Rozhodnutí ICCAT většinou nejsou příliš dobrá," říká dr. Liebermanová, "ale třeba nás tentokrát překvapí."

Autor/ři: Jan Mittelbach

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info