Souhrn událostí uplynulých dní – 30. 10. – 1. 11. 2009

Proč čeští zemědělci požadují pro rok 2010 vyšší dorovnání přímých plateb

Společná zemědělská politika Evropské unie není ve svých principech „společná“, ale je výrazně protekcionistická ve prospěch starých členských zemí EU-15. Přesvědčivým dokladem této skutečnosti jsou rozdíly v přímých platbách, hrazených z Evropského zemědělského garančního fondu, mezi zemědělci zemí EU-15 a českými zemědělci. Například v Německu dosáhnou v roce 2010 přímé platby úrovně 345 EUR/ha zem. půdy. V ČR dosáhnou jen 178 EUR/ha užité zem. půdy dle LPIS. Na ČR se ale vztahuje ustanovení Smlouvy o přistoupení, podle kterého lze z národních zdrojů v roce 2010 přímé platby dorovnat do 30 % celkové úrovně přímých plateb stanovených pro rok 2013, tzn. o 77 EUR/ha zem. půdy.

Cena jablek je nízká, výkupny zavírají

Nízká cena ovoce zavírá letos na Přerovsku a Hranicku většinu výkupen a někteří tuzemští výrobci koncentrátů se obávají krachu. O džusy a mošty z jejich provozoven totiž není zájem. Jednak klesá jejich spotřeba a navíc je český trh přesycen levnými, i když méně kvalitními koncentráty ze zahraničí. Výkupní cena jablek se dnes v regionu pohybuje kolem padesáti haléřů za kilogram. Vloni byla přitom dvojnásobná. Důsledkem toho se na Hranicku a Přerovsku zavřely koncem září téměř všechny výkupny ovoce. Provozovatelé nedokáží zaplatit jejich obsluhu a lidem se pro pár haléřů vůbec nevyplatí plody sbírat a někam je vozit.

AFP: Země těstovin Itálie má rovněž svou výbornou rýži

Na severu Itálie se podél nížiny Pádu rozkládají rýžová pole. Jde o málo známou skutečnost: země těstovin je rovněž největším výrobcem rýže v Evropě a vděčí za tuto kulturu renesančnímu umělci Leonardu da Vincimu, napsala agentura AFP. Ve Vigevanu u Milána mají Carlo Marchesani a jeho synovec Ricardo 110 hektarů rýžových polí. Sklizeň je zcela mechanizovaná. Zdaleka tomu není tak jako ve filmu Hořká rýže (Riso amaro) Giuseppa de Santise kde Silvana Manganová ztělesňuje "mondinu", sezónní dělnici sklízející rýži pracně ručně. Ve svých 60 letech je Carlo tak nadšen pěstováním rýže, která mu prý nikdy nedopřeje zestárnout, ale která mu především přináší lepší zisk než všechny ostatní kultury.

Poděkování

Chtěl bych touto cestou poděkovat všem z vás, kteří jste se aktivně podíleli na včerejší a dnešní protestní mléčné akci. Chci vysoce ocenit vaše organizační schopnosti, vaši ukázněnost a nápaditost, s jakou jste milionům našich spoluobčanů připravili informaci o zoufalé situaci, ve které se ocitlo významné množství českých zemědělců. Nemohu zde jmenovat všechny hlavní organizátory, ale je na místě uvést ty, kteří byli na začátku ustavení iniciativní skupiny, která se postupně rozšířila a celou akci zorganizovala - Ing Františka Haláska a Ing. Jana Malocha.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info