Víme první: Pondělní dražba obří pily CE Woodu se nekoná

Tisk už dříve upozorňoval, že výsledek chystané dražby je předem dohodnutý.

Na pondělí chystaná dražba majetku firmy CE Wood, jedna z největších a zároveň nejspornějších transakcí v českém lesnictví, se nekoná. Vyvolávací cena nabízené obří pily Javořice s pozemky přitom měla být půl miliardy korun, a hlavním zájemcem byl státní podnik Lesy ČR.

HN zjistily, že na pozemky pily získala zástavní právo firmy Pyrghos Lefkos. Šéfem jejího představenstva je lobista Petros Michopulos, který hájí právě zájmy CE Woodu. Hodnota zástavy je přes sto milionů korun.

„Zrušení dražby se zástavami nesouvisí. Ale máme informaci, že by jeden ze zájemců dražbu napadl - proto ji odsuneme,“ řekl šéf CE Woodu Ivan Doubrava. "Pohledávky jsme koupili od Raiffeisenbank, a pak je zase prodali. Do katastru nemovitostí se ale zápisy dostávají se zpožděním," dodal Michopulos. Nového vlastníka zástavních práv neuvedl.

Tisk ovšem už dříve upozornil na to, že výsledek chystané dražby je předem dohodnutý. Pilu měly koupit Lesy ČR za více než 900 milionů korun. Na nátlak médií ministr zemědělství zatím koupi nedoporučil. Pokud by k domluvené dražbě došlo, nový majitel - de facto stát - by musel držiteli zástav vyplatit jejich hodnotu.

Podle důvěryhodných informací měl kvůli této akci už dvakrát na kahánku šéf Lesů Svatopluk Sýkora, a křeslo se zatřáslo i pod ministrem zemědělství Jakubem Šebestou.

Autor/ři: Martin Mařík

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info