Olma začne od listopadu navyšovat výkupní ceny mléka

Olomoucká mlékárna Olma začne od listopadu pozvolna navyšovat výkupní ceny mléka. Druhý nejvýznamnější tuzemský výrobce mléčných výrobků nyní platí farmářům necelých šest korun za litr mléka, na konci příštího roku by to mohlo být 7,5 až osm korun. ČTK to řekla generální ředitelka Olmy Simona Sokolová. Kvůli nízkým výkupním cenám zemědělci na protest vylévali ve čtvrtek a v pátek na několika místech země mléko na polích.

"Určitě nejsem zastáncem takových razantních akcí, jako je vylévání mléka. Z druhé strany, jako ředitelka podniku patřícího do Agrofert Holdingu, který má i své krávy, musím říci, že rozumím postoji zemědělců. Olma se k této situaci staví tak, že začne od 1. listopadu postupně zvyšovat výkupní ceny. V tuto chvíli to děláme na úrok mlékárny. Nevím sice, kam nás to dovede, situace zemědělců je ale skutečně tak neúnosná, že se k ní jako lídři trhu musíme postavit tímto způsobem," uvedla Sokolová.

Částku, o níž Olma bude měsíčně výkupní ceny navyšovat, ředitelka nechtěla z obchodních důvodů sdělit. Uvedla pouze, že ceny půjdou postupně mírně nahoru. "Jako horizont do konce příštího roku vidíme částku mezi 7,5 až osmi korunami za litr mléka," řekla. Olma nyní platí svým dodavatelům těsně pod šesti korunami za litr mléka. Výkupní ceny mléka se dostaly podle Sokolové na neúnosnou úroveň vlivem jeho přebytku na evropském trhu.

Zemědělci nespokojení s výkupními cenami vylili na protest ve čtvrtek a v pátek na několika místech země na pole desítky tisíc litrů mléka. Farmáři z Plzeňska také vyzvali zpracovatele, aby přehodnotili nákupní ceny mléka a promítli do obchodního vztahu růst průměrných cen v zemích evropské patnáctky. Mlékárnám navrhují, aby zvážily nárůst průměrné výkupní ceny o 50 haléřů za litr na každý měsíc. "Tímto vstřícným krokem by bylo možné na konci roku dosáhnout průměrné realizační ceny 7,50 Kč/l, což by částečně zmírnilo obrovský ekonomický tlak na prvovýrobce," uvedli zemědělci ve svém prohlášení.

Mlékárny v současné době litr mléka od zemědělců vykupují za méně než šest korun, přitom jen náklady na jeho výrobu jsou dle chovatelů o dvě až 2,5 Kč vyšší. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby letos zemědělci utrží za mléko o sedm miliard méně než před rokem. Zemědělský svaz ČR opakovaně uvedl, že v důsledku propadu cen mléka, obilí a dalších komodit letošní hospodaření zemědělců skončí přes zhruba 30miliardovou dotaci poprvé od vstupu země do EU ve ztrátě.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info