Souhrn událostí uplynulého dne - 2. 11. 2009

Vláda odsouhlasila 900 milionů korun pro národní podpory na příští rok

Vláda na dnešním zasedání schválila 900 milionů korun pro dotační programy zemědělství na rok 2010. Kvůli nutným škrtům ve státním rozpočtu došlo v národních podporách ke snížení celkové částky o 200 milionů korun. Kontinuita podpor ale zůstává zachována. Návrh finančních prostředků určených na dotační programy pro rok 2010 vychází z celkového finančního limitu ve výši 900 mil. Kč, respektive 700 mil. Kč dotací na neinvestiční dotace a 200 mil. Kč dotací na pořízení dlouhodobého hmotného majetku (kapitálové výdaje). „Spektrum dotačních programů udržuje kontinuitu s programy realizovanými v předešlých letech.“

Na pultech obchodů přibývá náhražek másla a sýrů

Na pultech českých obchodů i v nabídce restaurací mají stále větší zastoupení levné náhražky mléčných výrobků, při jejichž výrobě byly místo mléka použity rostlinné oleje, řekl Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského. Velký podíl mají imitace například mezi tavenými sýry, k dostání jsou i napodobeniny tvrdých sýrů. Výrobci a obchodníci podle Kopáčka často prodávají tyto výrobky pod podobnými názvy jako sýry vyrobené z mléka, což je zakázané. "Prodej náhražek mléčných výrobků je novým fenoménem," uvedl Kopáček s tím, že prodej roste v Česku i celé Evropě.

Olma začne od listopadu navyšovat výkupní ceny mléka

Olomoucká mlékárna Olma začne od listopadu pozvolna navyšovat výkupní ceny mléka. Druhý nejvýznamnější tuzemský výrobce mléčných výrobků nyní platí farmářům necelých šest korun za litr mléka, na konci příštího roku by to mohlo být 7,5 až osm korun. ČTK to řekla generální ředitelka Olmy Simona Sokolová. Kvůli nízkým výkupním cenám zemědělci na protest vylévali ve čtvrtek a v pátek na několika místech země mléko na polích. "Určitě nejsem zastáncem takových razantních akcí, jako je vylévání mléka. Z druhé strany, jako ředitelka podniku patřícího do Agrofert Holdingu, který má i své krávy, musím říci, že rozumím postoji zemědělců."

Nejvyšší ocenění v TOP 77 získalo méně vín, komise byla přísnější

Čtyř a pětihvězdičková ocenění pro výborná a mimořádná vína získal na letošním 11. ročníku soutěže TOP 77 ve srovnání s předchozími lety zhruba poloviční počet vzorků. Podle organizátorů je to především tím, že v hodnotitelských komisích se stále častěji objevují mladí degustátoři, kteří mají "přísnější jazyky". Mají více zkušeností ze zahraničí a nemají takový soucit s prací tuzemských vinařů, řekl dnes novinářům vinařský odborník a šéf komise Eduard Postbiegl.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info