Prohlášení vedení Agrární komory ČR k tvrzením tiskového mluvčího MZe Petra Vorlíčka ze dne 29. října 2009

Ve dnech 29. a 30. října proběhly v  deseti lokalitách České republiky protestní akce chovatelů dojeného skotu, které vedení Agrární komory ČR jednoznačně podpořilo. Protestní akce měly velký mediální ohlas, z  velké většiny v pozitivním vyznění pro organizátory vylévání mléka. Bohužel se to nedá říct o vyjádření MZe, které ve své tiskové zprávě mimo jiné uvádí: „MZe však maximálně podporuje všechny kroky, které mají za úkol tíživou situaci zemědělců produkujících mléko řešit. Je nám však líto, že už tak problematická situace v  sektoru mléka je ještě stupňována protestními akcemi, které podle našeho soudu řešení nepřinášejí a jen znehodnocují drahocennou tekutinu.“

K tomu uvádíme, že skutečnost je taková, že v  tomto roce se českým chovatelům jako jedněm z  mála v EU nedostane pomoci žádné. Agrární komora přitom zpracovala návrh pomoci do sektoru dojených krav v roce 2009 v několika variantách. Ani jedna z nich však bohužel nebyla ze strany MZe doposud jakkoliv realizována.

Vedení AK ČR se dále důrazně ohrazuje proti zavádějícím a nepravdivým tvrzením mluvčího MZe Petra Vorlíčka k výši sazeb na VDJ mléčných krav v  rámci přímých plateb (TOP UP 2009). Výsledek je, že MZe - aniž by to se zástupci zemědělců projednalo - v rámci řešení krize v  komoditě mléko připravilo snížení podpor do sektoru dojných krav o 10 mil. Euro. V praxi to znamená snížení o cca 250 Kč na jednu VDJ!

V tomto kontextu považujeme sdělení mluvčího Petra Vorlíčka pro Týdeník zemědělec, č. 45/2009: „Agrární komora je standardním připomínkovým místem, proběhly i schůzky u komoditního náměstka Stanislava Kozáka, kde se tato záležitost probírala a kterých se AK zúčastnila.“, za zavádějící a lživé. S  Agrární komorou záležitost snížení plateb TOP UP na VDJ dojeného skotu probírána nebyla. Tato skutečnost byla přiznána až po opakovaných dotazech na jednání u náměstka Stanislava Kozáka dne 21. října s dovětkem, že s tím už nelze nic dělat.

Celkově byl balíček pro přežvýkavce na platby TOP UP v rámci pravidel meziročně snížený o 8 mil Euro. MZe však z  vlastní iniciativy zbývající částku rozdělilo „spravedlivě“ tak, že platby na dojené krávy prostřednictvím VDJ snížilo o 10 mil. Euro, tedy o zhruba 250 milionů korun! Platby pro krávy bez tržní produkce mléka byly navýšeny o 2 mil. Euro (zhruba 50 mil. Kč) a platby pro ovce a kozy zůstaly na stejné úrovni.

S tím jsme za AK ČR zásadně nesouhlasili, ale bohužel jsme se tuto skutečnost neoficiálně dozvěděli 7. října a oficiálně až 21. října. Tedy v době, kdy již nešlo zajistit operativní změny. Úpravy by totiž znamenaly posunutí výplat TOP UP až do dubna 2010, což je v současné ekonomické situaci naprosto nemyslitelné.

Za zmínku jistě stojí, že ještě na jednání Komoditní rady AK pro mléko a hovězí maso, dne 6. října přítomný zástupce MZe tvrdil, že tzv. obálky na jednotlivé kategorie přežvýkavců v  rámci plateb TOP UP budou stejné jako v r. 2008.

Závěrem tedy vyzýváme tiskového mluvčího MZe pana Petra Vorlíčka, aby svoje zavádějící a dezinformační údaje uvedl promptně na pravou míru a aby se Agrární komoře ČR a chovatelům dojeného skotu omluvil. Jsme přesvědčeni, že skutečnost a pravdu nelze potlačit nepravdivými a zavádějícími tiskovými zprávami.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info