Jihomoravští vinaři patří mezi českou elitu

Více než pět set padesát vzorků vín se letos ucházelo o ocenění Top 77 vín České republiky. Jihomoravští vinaři se opět umístili na předních příčkách soutěže.

Oproti minulým rokům získalo letos nejvyšší méně vzorků. „Bude ti tím, že mladí degustátoři mají více zkušeností ze zahraničí, a proto jsou i přísnějšími porotci,“ uvedl vedoucí hodnotící komise soutěže Top 77 Eduard Postbiegl z brněnské Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity.

Tato vinařská soutěž je zvláštní tím, že pořadatelé kladou mimořádný důraz na nezávislost a objektivitu poroty. „Žádný člen komise nesmí být spojován s výrobci vína a navíc letos porota hodnotila vína ve džbáncích. Degustátoři tak nebyli ovlivněni tvarem lahve, který by mohl být rozpoznatelný,“ vysvětlil ředitel soutěže Dan Mádr.

Nejlepší vína byla nazvána mimořádnými

Soutěže se letos zúčastnilo přes pět set padesát vzorků od skoro sto padesáti vinařů. „Nejvyšší hodnocení bylo pět hvězdiček. Tato vína jsme nazvali mimořádnými. Čtyři hvězdičky získala vína výborná a tři vína velmi dobrá,“ sdělil Mádr.

Nejvyšší ocenění získal například v kategorii suchých vín vzorek z čejkovického Vinařství Veverka, nebo bořetického vinařství Stanislava Pazderky. Z jižní Moravy jsou i vítězové kategorie ostatních vín. Pět hvězdiček získalo Vinařství Lahofer z Dobšic na Znojemsku či Znovín Znojmo. „Slavnostní vyhlášení výsledků jsme naplánovali na středu do brněnského hotelu International,“ řekl Mádr.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info