Souhrn událostí uplynulého dne – 3.11. 2009

Další tlaky okolo mléka - Tisková zpráva ze dne 3. 11. 2009

Svaz marginálních oblastí (SMO) zastupující chovatele mléčných i masných krav musí reagovat na současnou situaci okolo mléka. Poslední kapkou bylo včerejší vyjádření Agrární komory, která pod rouškou obhajoby dojných krav velmi nevyváženě vyčítá masným kravám navýšení podpory o pouhých 50 mil. Kč v letošním roce. Naprosto však opomíjí fakt, že počty masných krav rostou kvůli převodům z  dojných krav a že Ministerstvo zemědělství už přikleplo mléku na podporách přes 3 miliardy Kč. Obojí je přitom známé už delší dobu.

Ministr Šebesta schválil sazby národních doplňkových plateb

Ministerstvo zemědělství na základě žádostí zemědělců stanovilo sazby národních doplňkových plateb Top-Up pro rok 2009. K zemědělcům tak na základě dokumentu, který včera podepsal ministr Jakub Šebesta, poputuje bezmála 6,3 miliard korun. Výpočet sazeb byl proveden na základě Evropskou komisí schválené výše národních obálek, celkových prostředků určených pro národní doplňkové platby v roce 2009 a směrného kurzu 25,164 korun za euro.

Žádné stopy GM kukuřice v mase divoce žijících zvířat

Molekulární biologové z Technické univerzity v Mnichově (TUM) vydali dobrozdání, které vyvrací poplašné zprávy: Stopy geneticky modifikované kukuřice nebyly prokázány ani v mase daňků (Dama dama) a divokých prasat (Sus strofa), ani se GM kukuřice nerozšiřovala dál prostřednictvím výkalů divoce žijících zvířat. Experti z výzkumného centra ve Weihestephanu vypracovali celou řadu experimentů a následně analyzovali vzorky vnitřních orgánů pomocí moderních mikrobiologických metod stejně jako exkrementy zvířat na přítomnost kukuřičných zrn schopných vyklíčit po průchodu trávicím traktem divokých zvířat.

Lesy ČR otevřely první singltrekovou stezku v ČR

Od pondělí 2. listopadu je v Jizerských horách otevřeno prvních 12 kilometrů z plánovaného okruhu unikátních singltrekových cyklostezek, navržených světově uznávaným projektantem Daffydem Davisem. Výstavbu stezky za 4,3 miliónů korun financoval státní podnik Lesy ČR v rámci Programu 2000, který je určen k naplňování veřejných zájmů v lesích. Jde o první cyklistickou stezku tohoto typu v ČR i kontinentální Evropě, navrženou pro maximální prožitek z jízdy na kole s respektem k přírodě. Singltrek pod Smrkem mohl vzniknout díky nadšení a partnerství mezi lesníky, místní samosprávou a neziskovým sektorem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info