Penta prohrála boj o výrobce uheráku

Oba druhy maďarského „zimního“ salámu v Česku známého jako uherák se odteď nacházejí pod křídly jediného maďarského vlastníka. Československá finanční skupina Penta totiž prohrála boj o jednoho z výrobců.

To je pro maďarské analytiky hlavní výsledek zápasu o salámový podnik Herz. Vítězem je firma Bonafarm, která patří Sándoru Csányimu, který je zároveň prezidentem banky s největším počtem střadatelů – OTP. Csányiho potravinářský holding už před lety získal první výrobnu salámů Pick.

Márk Pick byl první, kdo se salámy v Maďarsku začal. Živnost si založil v roce 1896 v Segedínu. Armin Herz ho následoval o dva roky později v Budapešti. Za socialismu i v devadesátých letech se oba podniky ocitly ve stejných rukou, načež prošly privatizací. Herz začal mít problémy asi před rokem. Úvěry sice firma byla schopna splácet, ale hospodářská krize jí definitivně zlomila vaz a vyhlášení krachu se nedalo zabránit. O sanaci Herzu neměl zájem jen Csányi, ale i Penta, která po celém Maďarsku vlastní několik masných kombinátů sjednocených v holdingu Debreceni Group.

Penta prohrála, ale o její nabídce není známo nic. Konkurzní správce György Pinka uvedl: „Vyvolávací cena Herzu byla 3,5 miliardy forintů (350 milionů korun).“ První polovinu tvořila cena značek a patentů a druhou hmotný majetek. „Nabídka Bonafarmu byla adekvátní,“ řekl správce. Transakci musí ještě schválit úřad pro hospodářskou soutěž.

Herz přitom už dva měsíce nevyrábí. Zavřeli i jeho vzorkovnu. V obchodech jeho výrobky ještě jsou, ale zásoby postupně dojdou. Bývalý generální ředitel Endre Nagy řekl, že zájem ze strany obchodních řetězců je obrovský a lidé mají uherák raději i proto, že je levnější než ten od Picku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info