Souhrn událostí uplynulého dne – 4.11. 2009

Označovat, označovat, ale správně!

Lidé ze Státní veterinární správy kontrolují nejenom zdravotní nezávadnost potravin, ale zároveň i to, zda nejsou zákazníci klamáni. Inspektorky krajské veterinární správy pro Zlínský kraj z tohoto důvodu odebraly k laboratornímu vyšetření mražené, glazované filety ze sumečka tečkovaného z Číny a okouna barramundi z Vietnamu s cílem ověřit množství rybí složky (rybího masa), které bylo deklarované na etiketě. Laboratorním vyšetřením bylo zjištěno, že filety obsahují méně rybí složky, než uvádí výrobce.

Lesy ČR se chtějí zbavit majetku za stamiliony

Státní podnik Lesy České republiky bude během příštího roku prodávat formou aukcí nepotřebný majetek v odhadované hodnotě stovek milionů korun. Jde o zhruba tisíc až patnáct set budov s přilehlými pozemky a hospodářskými staveními. MF DNES to potvrdil vedoucí odboru investic a majetku podniku Jaroslav Zezula. O tom, které nemovitosti a pozemky se budou prodávat, ale ještě není rozhodnuto. "Na přelomu roku teprve budeme rozhodovat o konkrétním majetku k prodeji, ale prodávat se bude.

Odborníci: Zákon regulující řetězce může zvýšit ceny potravin

Zákon regulující vztahy mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli, který dnes navzdory prezidentovu vetu definitivně schválila Poslanecká sněmovna, může zdražit potraviny na pultech obchodů a také snížit ochotu obchodníků odebírat zboží od tuzemských firem. Shodují se na tom odborníci a jejich názor sdílejí i zástupci obchodníků. Michaela Thelenová z poradenské společnosti KPMG ČR dnes ČTK sdělila, že schválený zákon o významné tržní síle a jejím zneužití může mít nepříznivý vliv na volné fungování trhu a ceny potravin.

Spotřeba vína a lihovin v Evropě

Spotřeba alkoholu ve Švýcarsku mírně klesla, a sice z 8,8 l v r. 2007 na 8,7 l čistého alkoholu na osobu v r. 2008. Konzumace lihovin (4 l 40% lihoviny) a piva (58 l) je stabilní, dlouhodobě se snižuje spotřeba vína (v r. 2008 snížení u vína o 0,8 l na 38,6 l, u ovocného vína o 0,1 l na 1,6 l). Celková spotřeba 100% lihu v r. 2008 byla 123 704 hl, což je meziročně o 2,8 % více, ale to je dáno zvýšení počtu obyvatel. Spotřeba 100% lihu se během posledních 10 let trvale snižuje, ale spotřeba 40% lihovin roste (o 0,4 l, hlavně dovážená whisky). Teprve od r. 1999 je domácím producentům povoleno vyrábět lihoviny ze škrobnatých surovin (obilí, brambory).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info