Pozitivní nálada na mezinárodním biotrhu

Bio jako mezinárodní trend.

Bio a zelený konzum patří k mezinárodním trendům. To jasně dokládají roční míry růstu ve výši 15 % i více, které byly v Německu dosaženy v posledních letech. I na pozadí krize má německý trh silné postavení. Biosektor počítá pro rok 2009 s jednomístným růstem a svoji budoucnost vidí optimisticky. V roce 2010 očekává světový veletrh BioFach a jeho odnož Vivaness, veletrh zaměřený na přírodní kosmetiku a wellness, na norimberském výstavišti kolem 2 500 vystavovatelů a opět přes 46 000 odborných návštěvníků.

Plochy ekologického zemědělství dále rostou

„Ačkoliv se růst tržeb za biopotraviny a bionápoje v roce 2009 zpomalil, je tu přesto viditelný růst", konstatuje Amarjit Sahota z agentury Organic Monitor v Londýně. „Největší přírůstky zaznamenává Evropa a Severní Amerika, ale také v asijsko-pacifickém prostoru a v Latinské Americe stoupá poptávka", uvádí tento mezinárodně uznávaný oborový expert. V roce 2007 se v celosvětovém úhrnu ekologicky obhospodařovalo 32 mil. hektarů a obrat biopotravin dosáhl 46 mld. USD, v roce 2008 pak zřejmě překonal hranici 50 mld. dolarů.

Podle aktuálního stavu ročního statistického zjišťování švýcarského výzkumného institutu pro ekologické zemědělství FiBL v roce 2008 opět celosvětově došlo k výraznému rozšíření ekologicky obhospodařovaných ploch a odpovídajících trhů. „V celé Evropě bioplochy narostly ze 7,8 na 8,3 mil. hektarů, což odpovídá navýšení o 6 %", říká Helga Willer z institutu FiBL. V zemích EU se podle předběžných údajů rozloha rozšířila ze 7,2 na 7,7 mil. ha. Největší nárůst (33 %) si mohlo přičíst k dobru Španělsko. V Polsku, České republice a Dánsku přibylo 10 % ekologicky obhospodařovaných ploch. K úbytku došlo v Itálii, kde však ekologické plochy stále ještě dosahují více než 1 mil. hektarů.

Největší rozlohu bioploch v Evropě má nyní Španělsko s 1,3 mil. ha, z níž 1,1 mil. ha tvoří zemědělsky využívané plochy. Pro mimoevropské země je prozatím k dispozici málo čísel. Například v Argentině se rozloha zvýšila z 2,9 na 4 mil. ha, což odpovídá přírůstku 40 %. V této zemi je podíl zelených ploch velmi vysoký.

USA: Výrazný růst tržeb povzbuzuje biotrh

V USA dosáhl přírůstek v roce 2008 pozoruhodných 16 %, přes hospodářskou krizi, která začala v druhém pololetí. V předchozích letech činil přírůstek vždy kolem 20 %. Nyní dosahují tržby za biopotraviny a bionápoje přibližně 23 mld. USD, a zahrneme-li nepotravinářské, ekologicky produkované výrobky, dokonce 24,6 mld. USD. Největším tempem rostl prodej chleba a obilných výrobků (35 %) jakož i nápojů (31 %), jak dokládá americká organizace Organic Trade Association (OTA), ve své každoročně vydávané zprávě Organic Industry Survey. Opravdový boom zažil nepotravinářský sektor s přírůstkem téměř 40 % na více než 1,6 mld. USD. Podíl biopotravin na celkových výdajích za potraviny dosahuje 3,5 %, podobně jako v Německu.

Evropa: Obrat bio v roce 2008 činil 18 mld. EUR

Evropský obrat bioproduktů se v roce 2008 ve srovnání s předchozím rokem zvýšil o 10 % a je odhadován na 18 mld. EUR. S výjimkou Velké Británie, kde prodej vzrostl pouze o 1,8 %, ostatní země dosud nepocítily následky hodpodářské krize. Švýcarsko se může radovat z ještě většího přírůstku než v předchozích letech - zvýšení o 11 % na 0,9 mld. EUR. V Dánsku došlo u bioproduktů v roce 2008 k výraznému zvýšeni tržeb o 28 % na 620 mil. EUR, přičemž 80 % bylo docíleno v oblasti maloobchodu. Tyto údaje ještě nezahrnují přímý prodej a specializované bioprodejny. V České republice trh vzrostl o 40 % (2007: 70 %).

Německo: Přírůstek u specializovaných prodejen, pokles u diskontních řetězců

Podle německého svazu Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN) a barometru obratů zveřejňovaného v německém odborném časopise BioHandel vzrostl prodej biopotravin vyprodukovaných na stávající ploše v prvním pololetí 2009 o 1,5 %. Společnost pro výzkum trhu Gesellschaft für Konsumforschung (GfK) vychází z toho, že biotrh utrpěl v prvním pololetí 2009 ve všech formách prodeje pokles kolem 4 %. Přitom se ceny snížily o 7 %. Důvodem tohoto snížení cen a celkového obratu může být skutečnost, že zákazníci přecházejí na cenově výhodnější bioprodukty a na konvenčně vyprodukované výrobky.

Ceny bioproduktů v oblasti specializovaných bioprodejen byly v prvním pololetí 2009 převážně stabilní. Podle názoru odborníků je to dáno strukturou zákazníků v tomto obchodním segmentu, který je tradičně méně vyhledáván příležitostnými zákazníky, ale spíše přesvědčenými stálými zákazníky.

Počet Němců, kteří u určitých výrobků kladou velký důraz na ekologickou a sociální ohleduplnost, v důsledku globální hospodářské krize poklesl. Přesto ale zůstává konzumní nálada německých spotřebitelů nadále na dobré úrovni a ať už se jedná o příležitostně, často nebo intenzivně nakupující zákazníky - němečtí spotřebitelé vydávají očividně stále více peněz za ekologicky a sociálně šetrné výrobky, jak vyplývá z průzkumu GfK. Zelený a etický konzum je tedy nadále v trendu.

Francie: Bio v roce 2008 s rekordním přírůstkem

Ve Francii vzrostl prodej bioproduktů o 25 %, v tak silné míře jako ještě nikdy v posledních letech. Obrat v roce 2008 dosáhl poprvé 2,6 mld. EUR. V průběhu deseti let se rozloha ekologicky obhospodařovaných ploch rozšířila z 210 000 ha na 580 000 ha. Plochy v přechodném období za pouhý rok vzrostly o 36 % a počet ekologicky hospodařících zemědělských podniků stoupl o 11 %. Polostátní pařížská agentura Agence Bio odhaduje, že v roce 2012 bude již 6 % zemědělské půdy obhospodařováno ekologicky - tedy třikrát více než dnes, a v roce 2020 tento podíl dosáhne dokonce 20 %.

Konkrétním opatřením, které bylo schváleno začátkem srpna 2009, je zdvojnásobení maximální sazby dotací pro biofarmy. To vyplývá ze zákona Loi Grenelle, který je výsledkem společenské debaty trvající více než dva roky. Článek 31 tohoto zákona zadává francouzskému ekologickému zemědělství jasné cíle. Zákon mimo jiné definuje národní akční plán pro boj proti klimatickým změnám a formuluje konkrétní prováděcí nařízení, mimo jiné v oblasti energie, dopravy, odpadů a zemědělství. Všechna opatření mají přispět k trvale udržitelnému rozvoji této země.

Itálie: Přírůstek 7 % v prvním pololetí 2009

Obrat bioproduktů se v Itálii letos opět zvyšuje: Podle informací italské společnosti pro průzkum trhu Ismea/AC Nielsen v Římě stouply tržby z prodeje biovýrobků za první pololetí 2009 o 7 %. Zvlášť velká poptávka byla po ovoci a zelenině, nápojích a vejcích. Obchodní řetězec NaturaSi, který v současné době provozuje 66 velkoplošných biosupermarketů, dosáhl ve stejném období navýšení obratu o 15 %. Také specializované obchody zaznamenaly v prvním čtvrtletí větší tržby, a to o 10 %, jak konstatuje přední italský velkoobchod s bioprodukty Ecor, k němuž patří také biomarkety NaturaSi. Ecor nabízí pro maloobchod marketingový program s názvem B'io, jehož se účastní 250 specializovaných prodejen. „Skupina Ki Group, další významná velkoobchodní společnost, docílila zvýšení obratu o 14 %, na čemž má zásluhu hlavně rozšíření sortimentu a reklamní akce v prodejnách", informuje Roberto Pinton, italský znalec biotrhu.

Turecko: Těžiště na bioexportu

Turecko nabírá sílu a rozjíždí bioprodukci. To se týká nejen národního trhu, ale i exportu. Podle odhadů pracovní skupiny, jíž se účastní státní instituce a ekologický svaz Bugday, by se mohly ekologicky obhospodařované plochy do roku 2012 rozšířit ze současných 0,8 % na 3 % a domácí trh by mohl zvýšit objem ze současných pěti na 50 mil. USD. Pro stejné období se předpovídá vzestup exportu ze 150 mil. na 1 mld. USD.

Zdroj: Tisková zpráva BioFach

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info