Souhrn událostí uplynulého dne - 5. 11. 2009

Stanovisko k tiskové zprávě Mze o schválení sazeb národních doplňkových plateb (TOP UP) pro rok 2009

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo dne 3.11.t.r. na svých webových stranách tiskovou zprávu ke schváleným sazbám národních doplňkových plateb (TOP UP) pro rok 2009. Ve zprávě je m.j. uvedeno: „Celkem je na národní doplňkové platby pro letošní rok určena částka téměř 6,3 mld. Kč korun“. Ano, vzhledem k napjatému státnímu rozpočtu je na TOP UP určena částka 6 299 tis. Kč. Přístupová smlouva ale umožňuje doplatit k nízkým přímým platbám z EU až 7 mld. Kč z národních zdrojů. V této výši byla celková suma národních doplňkových plateb vyplacena i loni.

Zahrádkáři budou mít možná svůj zvláštní zákon, rozhodla sněmovna

Zahrádkáři budou možná mít svůj vlastní zákon, který bude upravovat jejich činnost. Příslušný návrh zákona dnes v prvním čtení podpořila sněmovna. Pod materiálem jsou podepsáni zejména sociálně demokratičtí a komunističtí poslanci, ale také předseda klubu zelených Přemysl Rabas. Bývalá vláda Mirka Topolánka s návrhem nesouhlasila. Zákon odolal návrhu na zamítnutí i návrhu na vrácení předkladatelům k přepracování. Nyní se jím bude zabývat sněmovní zemědělský výbor a výbor pro veřejnou správu.

Ječmen a chmel se vydařil, české pivo bude kvalitní

Podle odborníků je kvalita chmele je ve srovnání s rokem 2008 mírně lepší. Milovníci piva si můžou vydechnout. I přes mírný pokles objemu sklizeného ječmene pro sladovnické účely oproti roku 2008 zůstává kvalita ječmene neohrožena. Podle pivovarníků je letošní ječmen vyzrálý a má optimální vlhkost na uskladnění. Chmel si naopak na své jakosti polepšil. Nejdůležitější odrůda, Žatecký červeňák, je pěstována na 87 procentech chmelnic, a zvýšila za posledních patnáct let obsah alfa-kyselin o 6 procentr. I další odrůdy chmele Sládek a odrůdy Premiant mají obsah uvedených kyselin vyšší nežli v loňské sklizni.

Farmáři na Hradecku snížili stavy prasat o pět procent

Farmáři z Královéhradeckého kraje letos snížili stavy prasat o více než pět procent. Na začátku letošního srpna zemědělské podniky v regionu chovaly 155.099 prasat, meziročně o téměř 9000 kusů méně. V celé zemi se stavy prasat od loňského do letošního srpna snížily o 9,4 procenta na 2,13 milionu kusů. Vyplývá to z údajů hradecké pobočky Českého statistického úřadu. Podle hradecké Agrární komory za snižováním stavů prasat stojí nízké výkupní ceny vepřového. Nejvíce klesly stavy prasnic a selat, a to zhruba o pětinu. Redukce stavů podle statistiků postihla většinu krajů republiky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info